263 Zuid-Engeland [Arts &Crafts 1]

kunst- en cultuurreizen

back-button_u

Engeland-Schotland [Arts & Crafts 2]

De Gouden Engel

De beweging van de ‘Arts and Crafts’ (tweede helft 19de eeuw) was in feite een sociale hervormingsbeweging, een reactie op sociale wantoestanden en artistieke smakeloosheid van de industriële revolutie. In architectuur, toegepaste kunst en tuinontwerp werd handwerk van de Middeleeuwen het romantische voorbeeld. Thematische begeleiding: Hans Magdelijns.

  • Themareis langs plaatsen in het zuiden van Engeland die een goed beeld geven van het ontstaan van de Arts & Crafts beweging.
  • Uitgebreide aandacht voor het gedachtengoed van William Morris, John Ruskin, Augustus Pugin en anderen.
  • Bezoek aan huizen en gebouwen ontworpen door de architecten William Butterfield, Philip Webb, Charles Voysey, Mackay Baillie Scott e.a.
  • Beoek aan tuinen in de stijl van Arts & Crafts, o.a. Munstead Wood, woonplek van tuinarchitecte Gertrud Jekyll.
  • Aandacht voor de ideeën van de Pre-Raphaelite Brotherhood, een beweging die zich sterk verwant voelde aan de A&C.
  • Verblijf in prima hotels in Guildford, Swindon en in het centrum van Londen.
  • Thematische begeleiding: Hans Magdelijns, architectuur- en kunsthistoricus.

(VOORLOPIG) PROGRAMMA + REISSCHEMA

Donderdag 23 juni     (zie OPM. 1 + 2)
08 uur: vertrek per luxe touringcar vanaf Nijmegen-CS.
Ca. 09.30 uur: opstapmogelijkheid nabij station-NS te Breda.
Onderweg inleiding door Hans Magdelijns: “Het ontstaan van de Arts & Crafts Movement”
Ca. 15 uur: per trein door de Kanaal-tunnel naar Folkestone.

Ca. 18.30 uur: aankomst bij het hotel in Guildford (ten ZW van Londen; 2 overnachtingen).
Aansluitend: diner in het restaurant van het hotel (inbegrepen).

Vrijdag 24 juni
Ochtend: bezoek aan tuin en landgoed Standen: huis (1894; Philip Webb).
Lunch is mogelijk in café van Standen.

Middag: bezoek aan Munstead Wood in het nabije Busbridge. Onder voorbehoud volgt een rondleiding door de tuin (beperkt toegankelijk), ontworpen in de stijl van Arts & Crafts door Gertrude Jekyll (1834-1932). Zij bewoonde ook het huis op dit landgoed. Het huis (niet toegankelijk) is ontworpen door Edwin Lutyens (1869-1944). Huis en tuin vormen een eenheid.

Aansluitend: kort bezoek aan één of meerdere huizen in de omgeving van Guildford, ontworpen door Charles Voysey (1857-1941). We maken een keuze uit:
Norney Grange in Shackleford (1897)
New Place in Haslemere (1897).

Avond: mogelijkheid om samen te eten in een naburig restaurant in Guildford.

Zaterdag 25 juni
Vertrek uit Guildford richting regio Cotswold.  We bezoeken:
+ de ‘Great Coxwell Barn’ (13de eeuw), een van de favoriete gebouwen van William Morris.

Kelmscott Manor, het landhuis aan de Thames, waar William Morris rust en inspiratie zocht.
Na de lunch (in The Plough Inn) wandelen we naar het graf van William Morris, nabij het kerkje van Kelmscott. De grafsteen is gemaakt door zijn vriend Philip Webb.

Aan het eind van de middag komen we aan bij het hotel in Swindon (2 overnachtingen)

Avond: diner in een restaurant van het hotel.

Zondag 26 juni
Dagexcursie naar Oxford. We maken een uitgebreide wandeling door het centrum van de stad en bezoeken/zien o.a.
‘The Oxford Union’ (Library) met schilderingen / decoraties van Rosetti en Morris. Eerste aandacht voor de Pre-Raphaelite Brotherhood;
New College en St. Helen’s Passage, waar Jane Burden woonde toen ze William Morris ontmoette (of omgekeerd);
The Bodleian Library (17de eeuw) en Divinity School (16de eeuw).

Tegen de avond zijn we terug bij het hotel in Swindon.
Avond: diner in een restaurant van het hotel (inbegrepen).

Maandag 27 juni
We vertrekken richting Londen.
Ten noorden van Londen bekijken we (resp. maken een keuze uit) diverse ontwerpen uit de latere periode van de Arts & Crafts. In Chorleywood bekijken we huizen van Charles Voysey (1857-1941):
The Orchard (1900)
 en het naastgelegen Hollybank (1903).
In Beaconsfield bezoeken wij het huis Holly Mount (1903).

’s Middags besteden we aandacht aan het werk van Mackay Baillie Scott (1865-1945) in tuinstad Letchworth. We maken een keuze uit:
+ Elmwood Cottages (1904)
+ Springwood (1905)
+ Tanglewood (1906)
+ House 29, Norton Way (1907).

Aan het eind van de middag komen we aan bij het hotel in het centrum van Londen (4 overnachtingen). Het hotel bevindt zich in Bloomsburry, vlakbij het British Museum. Bloomsburry was in de tweede helft van de 19de eeuw een wijk waar veel kunstenaars en architecten, die zich met de Arts & Crafts beweging (A&C) verbonden voelden, hun woon- en/of werkplek hadden.

Avond: mogelijkheid om samen te eten in een restaurant in de buurt van het hotel.

Dinsdag 28 juni
Ochtend: we maken, te voet en/of per OV, een tocht langs gebouwen van architecten die voorlopers waren van de Arts & Crafts – beweging o.a. (keuze uit)
+ de All Saints church (1850-9; William Butterfield)
+ de St. George’s Cathedral (1840-8); Augustus Pugin)
Church of the Immaculate Conception (1844-9; J.J. Scoles), met het hoofdaltaar van Augustus Pugin.
Augustus Pugin (1812-1852) heeft in zijn korte leven zeer veel (gotische) kerken en gebouwen ontworpen in Engeland en daarbuiten. Hij ontwierp ook Westminster Palace en de Elizabeth Tower (= Big Ben).
Aan de inrichting van de Holy Trinity Church (1888-90; John Sedding) hebben vele kunstenaars uit de Pre-Raphaelite Brotherhood een bijdrage geleverd, o.a. Burne-Jones (glas-in-lood ramen).

Middag: bezoek aan de Tate Gallery, waar we extra aandacht besteden aan de Pre-Raphaelite Brotherhood en hun schilderkunst (o.a. Rosetti, Hunt, Millais). Zie ook www.tate.org.uk.

Avond: mogelijkheid om samen te eten in een restaurant in de buurt van het hotel.
Aansluitend maken we een korte wandeling door de wijk Bloomsbury.

Woensdag 29 juni
In Bexleyheath, nabij Londen, bezoeken we The Red House (1859, Philip Webb), het voormalige woonhuis van William Morris.
Een bezoek aan de William Morris Gallery biedt een overzicht van leven en werk van William Morris. Zie ook www.wmgallery.org.uk.

In Londen (Hampstead Garden Suburb) zien we tenslotte, eveneens van Baillie Scott: Terrace of Houses (1908) en/of Waterlow Court (1908-9). 

Avond: mogelijkheid om samen te eten en/of concert of theater te bezoeken. Informatie t.z.t. of tijdens de reis. Zie bijv. www.stmartin-in-the-fields.org.

Donderdag 30 juni
Dag naar keuze en in overleg. Suggesties:
+ bezoek aan de Guildhall Art Gallery. Dit museum heeft eveneens diverse werken van de Pre-Rafaëlieten in de vaste collectie.
+ bezoek aan het Victoria & Albert Museum, met o.a. de ‘Green Dining Room’ (W. Morris) en meubelen van Voysey en Baillie Scott. Zie ook www.vam.ac.uk
+ wandeling langs huizen van Dante Gabriel Rosetti en vrienden (Pre-Rafaëlieten) aan de Theems
+ bezoek aan British Museum (www.britishmuseum.org), Tate Modern (www.tate.org.uk) of een ander museum naar keuze.

Laatste avond in Londen: mogelijkheid om samen te eten.

Vrijdag 1 juli
Na het ontbijt vertrekken we uit Londen.
Via de spoortunnel bereiken we weer Frankrijk.
Ca. 18.30 uur: aankomst in Breda; ca. 19.30 uur: aankomst in Nijmegen.

  1. Opstapplaatsen en hotels in Nijmegen en Breda: de bus-opstapplaatsen zijn Nijmegen en Breda. U kunt deze plaatsen makkelijk per trein bereiken. Wanneer u geen ochtendmens bent of wanneer u Nijmegen of Breda niet tijdig kunt bereiken adviseren wij de nacht vóór vertrek een kamer te huren in hotel Mercure-Nijmegen (telf. 024-3238888; naast het station en ca. 300 m. van de bus-opstap in Nijmegen) of bij hotel Apollo (Bisschop Hamerstraat 14 / Keizer Karelplein; telf. 024- 3223594, ca. 400 m van bus-opstapplaats in Nijmegen). In Breda is hotel Apollo (nabij station-NS) een prima optie (076-5220200).
  2. De hotels: u verblijft in prima hotels in Guildford, Swindon en Londen. Het hotel in Londen is ideaal gelegen in het centrum, vlakbij British Museum.
  3. Het programma is voorlopig / excursies / audiosysteem. Ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt u het definitieve programma en hotelinformatie. Programmawijzigingen en aanvullingen, ook tijdens de reis, blijven mogelijk. U bent niet verplicht alle excursies mee te maken. Tijdens de rondleidingen maken we gebruik van een audiosysteem van De Gouden Engel. Wij hebben goede ervaringen met de ‘oortjes’ en oortelefoons, ook bij mensen met een gehoorapparaat.
  4. De begeleiders: Hans Magdelijns is architectuur- en kunsthistoricus. Hij heeft vele jaren gewerkt bij de gemeente Deventer en was daar behalve voor monumentenzorg ook medeverantwoordelijk voor diverse nieuwbouwprojecten in het historische stadscentrum. Tot april 2021 was hij werkzaam als senior adviseur monumentenzorg bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed te Amersfoort. Hans Magdelijns begeleidde reeds tal van reizen voor De Gouden Engel. Honorine Nagelsmit heeft de algemene leiding op deze reis. Zij zal zorgen dat alle zaken betreffende vervoer, hotel, restaurants en het excursie-programma naar wens geregeld worden.
  5. Minimum aantal deelnemers. De reissom is gebaseerd op een minimum van 24 deelnemers. Indien dit aantal niet gehaald wordt kan de reissom met maximaal € 80,– p.p. verhoogd worden, opdat deze bijzondere reis tóch doorgang kan vinden.
  6. Koers Britse Pond / reissom: de reissom is mede afhankelijk van de koers van het Britse Pond. De reissom en 1-pers.kamer toeslag zijn op dit moment (december 2021) gebaseerd op een koers van 1 GBP = 1.17 Euro. Wanneer de koers ten tijde van betalingen aan o.a. hotels sterk is gewijzigd kunnen eventuele extra kosten worden doorberekend in de reissom.
  7. COVID-19 en verder. U kunt alleen deelnemen aan deze reis wanneer u op 8 juni 2022 voldoende gevaccineerd bent tegen COVID-19. Wanneer u om medische redenen niet gevaccineerd kunt of mag worden wil ik u vragen contact met ons te zoeken i.v.m. overleg. Wij blijven ons tijdens de reis houden aan de maatregelen die ter plaatse gelden.
  8. Wanneer u alleen reist adviseren wij voorlopig om te kiezen voor een kamer-alleen.
  9. Donateurs van Stichting De Gouden Engel (alsook een eventuele medereiziger) ontvangen een korting van € 20,– p.p. op deze reis. U bent donateur wanneer u minimaal € 30,- als Donatie-2022 hebt overgemaakt op ING-banknummer NL78 INGB 0000 0701 05 t.n.v. Stichting De Gouden Engel te Nijmegen.
  10. VOORLOPIGE OPGAVE IS MOGELIJK! Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen dan adviseren wij u een voorlopige opgave. Wij blijven dan kosteloos een plaats voor u vrijhouden tot u van ons een berichtje krijgt, waarna u zo snel mogelijk moet beslissen.
  11. Arts & Crafts -2: de reis Engeland-Schotland (28 augustus – 6 september 2023) is een vervolg op deze reis en zal eveneens worden begeleid door Hans Magdelijns. Het voorlopige programma zal eind 2022 bekend worden gemaakt. Een voorlopige opgave is reeds mogelijk.

Reisvoorwaarden. Op deze reis zijn de reisvoorwaarden van De Gouden Engel van toepassing. U kunt deze hier lezen of downloaden.

Inbegrepen:

  • vervoer per luxe touringcar v.a. Nijmegen resp. Breda (zie ook OPM. 1),
  • vervoer met eigen bus tijdens excursies zoals aangegeven in het programma
  • kosten boottocht Calais – Dover en trein Folkestone – Calais.
  • 8 overnachtingen in prima hotels in Guildford, Swindon en Londen; verblijf in een 2-persoonskamer. NB. Toeslag 8x alleengebruik kamer: € 390,–.
  • maaltijden: 8x ontbijt en 3x diner
  • toeristenbelasting
  • entrees en bezoekkosten tot een bedrag van 105 Euro (ca. £ 90,-)
  • inhoudelijke begeleiding + algemene begeleiding gedurende de gehele reis

Niet inbegrepen:

  • (eventuele overige) entrees en bezoekkosten
  • overige maaltijden
  • fooi voor de chauffeur

Inschrijven

Via dit formulier kunt u zich inschrijven voor deze reis.
Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen, dan bestaat ook de mogelijkheid van voorlopige opgave.
Wij houden dan kosteloos een plaats voor u vrij.


    inschrijvingvoorlopige opgave

    Reisgegevens

    Engeland

    reiscode: 263

    • Themareis
    • Bus

    Data: 23 juni t/m 1 juli 2022

    Duur: 9 dagen

    Reissom: 1.990,-

     

    263engeland