Baltische landen

De Gouden Engel

Reisgegevens

  • Land:Estland, Letland, Litouwen
  • Reiscode:234
  • Type reis:Meerdaagse reis
  • Duur:19
  • Reissom:€3.190

VOORLOPIG VOLGEBOEKT. WACHTLIJST. Uitgebreide rondreis door Estland, Letland en Litouwen: stedenschoon, natuurgebieden, het eiland Saaremaa met tal van Middeleeuwse kerken, concerten. Verblijf in o.a. Vilnius, Tartu, Tallinn, Kuressaare, Riga. Vervoer per bus en boot (Kiel-Klaipeda v.v.). Inhoudelijke begeleiding: Frederik Erens.

  • Uitgebreide kennismaking met Estland, Letland en Litouwen. Prachtige landen, grote overeenkomsten, veel verschillen.
  • Thema’s: historie, architectuur, beeldende kunst, natuur en landschap.
  • Zeer gevarieerde rondreis per boot (Kiel – Klaipéda v.v.) en luxe touringcar.
  • Bezoek aan de steden Klaipéda, Kaunas, Vilnius, Tartu, Talinn, Riga.
  • Overnachtingen in prima hotels, vaak op bijzondere locaties (o.a. Otepää, Palmse/Sagadi, Saarema).
  • Inhoudelijke begeleiding: Frederik Erens (historicus).
  • Algemene begeleiding: Gerard Kemna.
  • LET WEL! DIT ZAL WAARSCHIJNLIJK DE LAATSTE RONDREIS ZIJN DIE DE GOUDEN ENGEL DOOR DE BALTISCHE LANDEN ZAL ORGANISEREN.

(VOORLOPIG) PROGRAMMA en REISSCHEMA

Dinsdag 12 juli 2022   (zie Opmerking 1 en 2)
08 uur: vertrek per luxe touringcar vanaf Nijmegen-CS.
08.30 uur: opstapmogelijkheid (onder voorbehoud) bij Arnhem-CS (Sonsbeekzijde).
Ca. 09.30 uur: opstapmogelijkheid nabij NS-station te Deventer.
Ca. 10.15 uur: opstapmogelijkheid bij hotel Van de Valk aan de A-1 te Hengelo.
Lunchmogelijkheid aan de autoweg.
Ca. 16.30 uur: aankomst in de haven van Kiel; incheckformaliteiten veerboot.

V.a. 18 uur: inscheping bus en reizigers; verblijf en overnachting in 2-persoonshutten met eigen douche/WC.
Ca. 20 uur: Diner in het restaurant van de veerboot.
21 uur: vertrek veerboot uit Kiel via de Oostzee naar Klaipeda.

Woensdag 13 juli
Ontbijtbuffet (inbegrepen).
Overdag op de veerboot: tijd om u voor te bereiden op de plaatsen die wij gaan bezoeken. Tijdens de boottocht zal Frederik Erens één of meer inleidingen verzorgen.
13-15 uur: lunchmogelijkheid in het zelfbedieningsrestaurant aan boord.
Ca. 17 uur: aankomst in de haven van Klaipeda (Litouwen).

Ca. 18 uur: aankomst bij het hotel in het centrum van Klaipeda (2 overnachtingen).
Na een kleine verkenningstocht hebt u de mogelijkheid om samen te eten in een restaurant in het centrum.

Donderdag 14 juli
Na het ontbijt maken we een kleine stadsrondrit door Klaipeda. Per veerboot steken we over naar Neringa (Kuršiu Nerija Nationaal Park), een smalle landtong/schoorwal van ca. 100 km, waarvan de helft behoort tot Litouwen en het andere deel tot het Russische Kaliningrad. Het schiereiland bezit een lange duinenrij met prachtige zandstranden.
Belangrijkste plaats is Nida. Wij verkennen de omgeving en bezoeken o.a. het huis waar Thomas Mann zomers vaak verbleef, nu een museum.

We gebruiken het diner in een restaurant in Nida en bezoeken vervolgens een concert in het kader van het Thomas Mann Festival (concertbezoek onder voorbehoud aangezien het programma nog niet bekend is). Zie ook www.mann.lt  .
Aan het eind van de avond zijn we dan weer terug in Klaipeda.

Vrijdag 15 juli
Na het ontbijt verlaten we Klaipeda richting Vilnius. Onderweg maken we een langere stop in het centrum van Kaunas. De stad was korte tijd hoofdstad van Litouwen in de periode dat Vilnius tot Polen behoorde. Kaunas is in 2022 ‘Culturele Hoofdstad van Europa’. Zie www.kaunas2022.eu. Kaunas bezit een groot aantal huizen in Bauhaus-stijl. We maken een rondrit o.l.v. Frederik Erens.

Aan het eind van de middag komen we aan bij het hotel, rustig gelegen in het historische centrum van Vilnius. We verblijven er drie nachten. Een eerste wandeling door deze met kerken bezaaide stad geeft u misschien het gevoel dat u in een Zuid-Europese stad bent beland. De ‘Zwarte Madonna’ in de kapel boven de nabije Dageraadspoort is voor vele Polen om een bedevaart naar deze stad te maken. Litouwen vormde in het verleden samen met Polen een groot rijk en heeft – anders dan Estland en Letland – van oorsprong een katholieke bevolking.

Avond: mogelijkheid om samen te eten in een restaurant in het centrum.

Zaterdag 16 juli
Ochtend: onder leiding van een plaatselijke gids maken we een uitgebreide stadswandeling door het centrum van Vilnius. Over de vele kerken is reeds gesproken. Naast de diverse barokkerken zien we ondermeer de neo-klassieke Kathedraal en de unieke Sint Annakerk in laatgotische stijl. De Universiteit (gesticht in 1579) bestaat uit 11 verschillende hoven. We bekijken er ook de bijzondere fresco-serie ‘Seizoenen’ van de kunstenaar Petras Repšys.
Vilnius kende vóór de Nazi-tijd een grote joodse gemeenschap. We bezoeken een deel van de voormalige Joodse Wijk.

De wijk Užupis, gelegen in een bocht van de Vilnia-rivier, was in de communistische tijd reeds een woon- en werkplek van kunstenaars en voorvechters van een andere samenleving. Hoewel de commercie ook een greep heeft gedaan ademt de wijk nog altijd een sfeer van vrijheid en experiment.
Rest van de middag naar keuze.

Avond: mogelijkheid om samen eten. Suggesties voor concert- of theaterbezoek volgen t.z.t.. Zie ook de website van het Christopher Festivalwww.kristupofestivaliai.lt.

Zondag 17 juli
Ochtend: in een bosgebied buiten Vilnius bezoeken we het Paneriai Memorial. Het Russische leger had hier in 1940 grote kuilen gegraven voor olieopslag. In het voorjaar van 1943 werd nagenoeg de gehele Joodse ghettogemeenschap van Vilnius in en rond deze kuilen door nazi’s en collaborateurs vermoord. Geen mooie plek om te bezoeken, wel indrukwekkend.

’s Middags bezoeken we Trakai, 20 km ten Westen van Vilnius, een bijzonder dorp met een imposant kasteel, gelegen op een eiland in het nabije meer. Mogelijkheid om het kasteel te bezoeken en/of het Ethnografisch Museum en Gebedshuis van de Karaïeten. De Karaïeten vormen hier een kleine Joodse gemeenschap. Voorouders zijn hier in de 15de eeuw vanaf de Krim naar toe gebracht en gedwongen om als lijfwacht te dienen bij de toenmalige machthebber.

Aan het eind van de middag zijn we terug in Vilnius.
Avond: mogelijkheid om samen te eten en/of concert te bezoeken in het kader van het Christopher Festival (zie ook 17/7).

Maandag 18 juli
Na het ontbijt verlaten we Vilnius. Onze Baltische tour gaat daarna verder richting Letland. Bij de stad Daugavpils passeren we de rivier de Daugava, de slagader van Letland. Onder voorbehoud van tijd maken we een stop bij het Fort van Daugavpils. Het gigantische fort, voltooid in 1878, was een belangrijk militair centrum in het Russische Rijk.

Na de lunch voert onze bustocht door Latgale. Deze prachrige regio in het oosten van Letland grenst aan Wit-Rusland en Rusland. De voertaal is hier meestal Russisch. Bij goed weer maken we een (zwem)stop bij één van de vele meren.

Tegen de avond komen we aan bij het hotel in de stad Rēzekne (1 overnachting).
Avond: diner in een naburig restaurant. De lange avond biedt nog de mogelijkheid voor een korte wandeling door de omgeving. De stad telt momenteel ca. 40.000 inwoners, vanwie een groot deel Russisch spreekt. De Duitse Orde heerste reeds in de 13de eeuw in dit gebied en noemde de stad Rositten.

Dinsdag 19 juli
Niet ver van Rēzekne bezoeken we het grote Lubāns-merengebied, een oase voor diverse vogelsoorten.  Advies: verrekijker meenemen.
Onze route gaat verder door een gevarieerd landschap waar steden en dorpen schaars zijn. We passeren de grens met Estland en komen aan het eind van de middag aan bij het hotel in het plaatsje Otepää. Het hotel is prachtig gelegen aan Pühajärv (het Heilige Meer). We overnachten er twee keer.
Na het diner in het hotel maken we een eerste wandeling langs een deel van het meer.

Woensdag 20 juli
Ochtend: naar keuze. Wandelliefhebbers zullen ongetwijfeld een tocht willen maken door het mooie heuvellandschap rond Pühajärv. U kunt het meer ook per fiets omronden; het hotel heeft fietsen te huur. Verder biedt het hotel vele mogelijkheden om uzelf te verwennen. Het presenteert zich als een gezondheidscentrum, bezit een prachtig zwembad en sauna’s, en men kan er allerlei massages en lichaamstherapieën ondergaan. Zwemmen in het meer is trouwens ook goed mogelijk.

Middag: bezoek aan Tartu, gelegen aan de Emajögi-rivier. Tartu (1030; vroegere namen: Dörpt/Derpt/Dorpat/Yuryev) is de tweede stad van het land en bezit een universiteit die reeds in 1632 werd gesticht. De stad kent een zeer bewogen geschiedenis. Hier stond in de 19de eeuw ook de wieg van het nationale bewustzijn van Estland.
We beginnen onze wandeling in de bovenstad met prachtige houten huizen uit het begin van de 20ste eeuw, vele in Jugendstil. Op de Toomemägi (Dom-heuvel) zien we de ruïne van de Dom, die na de beeldenstorm en verwoesting in 1525 nooit meer volledig is opgebouwd. Vanaf de Dom-heuvel wandelen we omlaag naar het raadhuisplein, omgeven door diverse neoklassieke bouwwerken, o.a. de Universiteit, het raadhuis ‘in Hollandse stijl’. De St. Janskerk (14de eeuw) is in de stijl van vóór de grote stadsbrand van 1775 weer herbouwd.
Tegen de avond zijn we terug bij het hotel in Otepää.
Avond: mogelijkheid om samen te eten in het café-restaurant van het hotel.

Donderdag 21 juli
We vervolgen onze Baltische ontdekkingstocht met een bezoek aan enkele vissersdorpen aan het Peipsimeer. Hier wonen nog vele nazaten van Russische Oudgelovigen die hier in de 17de eeuw vanuit Novgorod naar toe zijn gevlucht. Het Peipsimeer is ook bekend vanwege het feit dat Alexander Nevski hier in 1242 het leger van de Duitse Orde op het ijs een zware slag heeft toegebracht.

Aan het eind van de middag arriveren wij in het Lahemaa Nationaal Park, gelegen aan de Finse Golf. Het hier gelegen Palmse Manor, met bijgebouwen en landerijen, was eeuwenlang in bezit van een Duitse familie. Het hoofdgebouw, de orangerie en bijgebouwen zijn nu prachtig gerestaureerd. Zie www.palmse.ee.
We nemen voor één nacht intrek in de hotelkamers van het nabije Sagadi Mõis. Ook dit landgoed is voortreffelijk gerestaureerd landgoed. De tuinen (sier-, vrucht-) zijn een weldaad. Kunst op diverse plekken. Zie ook www.sagadi.ee.
Na het diner is er nog tijd om een wandeling te maken door de tuinen en te genieten van natuur en rust.

Vrijdag 22 juli
Tallinn is ons volgende reisdoel. Aan de rand van de stad bezoeken we Laulaväljak, het zangers- stadion waar om de zoveel jaar een groot zangfestival plaats vindt met koren die een omvang van 40 maar ook van 2000 personen kunnen hebben. Zingen hoort bij de Baltische Landen. Hand in hand en al zingend heeft men zich in 1989 van Rusland en het communisme bevrijd.
Aansluitend volgt een bezoek aan het KUMU, museum voor hedendaagse kunst (2006; arch. Pekka Vapaavuori). Zie ook https://kumu.ekm.ee.
Na onze intrek in het hotel maken we een eerste wandeling door het nabije historische centrum. Via de Viru-poort bereiken we Raekoja Plats (Raadhuisplein) met het prachtige gotische Raadhuis (14de eeuw).
Avond: we hebben plaatsen gereserveerd in een gezellig restaurant om samen te eten.

Zaterdag 23 juli
Na het ontbijt volgt een uitgebreide wandeling door het historische centrum van Tallinn. De stad is gebouwd op heuvels en omgeven door imposante stadsmuren en vestingwerken. Nauwe straatjes, middeleeuwse kloosters en kerken, prachtige gildehuizen en voormalige koopmanshuizen. Via de Pikk Jalg (Lange Poot) bereiken we de hooggelegen vesting Toompea, met de Alexander Nevskykathedraal, Toom Kirik (Domkerk) en Toompea-kasteel.
Middag naar keuze. Suggestie voor museumbezoek: Architectuurmuseum in het kunstencentrum Rotermann’s Salt Storage, vlakbij het hotel.

Avond: mogelijkheid om samen te eten. Nadere informatie over concerten e.d. volgt t.z.t. of tijdens de reis.

Zondag 24 juli
Wij gaan op weg naar een volgend hoogtepunt op deze reis. Bus en veerboot brengen ons naar de eilanden Muhu en Saaremaa. Het nog steeds bewoonde dorp Koguva op Muhu is tevens een openluchtmuseum, en geeft een goede indruk van leven en werk op deze eilanden in vroegere tijden. In de communistische tijd waren de eilanden overigens militair terrein, en was het verboden deze te bezoeken.
Aan het eind van de middag arriveren we bij het hotel in Kuressaare, de belangrijkste plaats op Saaremaa. Het eiland heette in de Duitse, Zweedse en Deense tijd Ösel. De stad Kuressaare (1563) werd toen Arensburg genoemd. We overnachten hier twee keer.

Avond: diner in het restaurant van het hotel. Mogelijkheid voor een avondwandeling naar het voormalige bisschoppelijk paleis, een kasteel met grachten en wallen erom heen. De bisschop was ook veldheer.

Maandag 25 juli
We maken een uitgebreide busrit over het eiland. We zien tal van historische kerken en boerderijen, prachtig gelegen in het landschap. De ondergrond is meestal van kalksteen. Aan de noord- en westkant van het eiland zien we grillige steile kusten, onderdeel van een rif dat langs de kust van Estland verder onder zeeniveau richting Zweden loopt. Een bijzondere plek is ook het ronde Kaali-meer, ontstaan door een inslag van een meteoriet, duizenden jaren geleden.
Avond: mogelijkheid om samen te eten in een restaurant in Kuresaare.

Dinsdag 26 juli
Na het ontbijt brengt de veerboot ons weer naar het vasteland. Op weg naar Riga maken we een laatste stop in Estland, in de havenstad en badplaats Pärnu. Na de middag komen we aan in Riga, hoofdstad van Letland, gelegen aan de monding van de Daugava-rivier.
Het hotel staat in de Jugendstilwijk, vlakbij het Staats Kunstmuseum en op loopafstand van het historisch centrum. We overnachten hier twee keer.
We maken een eerste wandeling door de Jugendstilwijk en maken een maaltijdkeuze uit een (eenvoudig) diner-buffet in het restaurant van het hotel.

Woensdag 27 juli
Het historische centrum van de Hanzestad Riga heeft veel te bieden. O.l.v. Frederik Erens en een plaatselijke gids maken we een uitgebreide wandeling. We zien o.a. de Domkerk en de kerken van Sint Jan en Sint Pieter, de Konventhof, het Grote en het Kleine Gildehuis, de Zweedse Poort, het Vrijheidsmonument. We wandelen door prachtige straatjes en binnenhoven.
Middag: naar keuze. Suggesties:
+ bezoek aan het Staats Kunstmuseum vlakbij het hotel
+ boottocht rond het historisch centrum
+ bezoek aan de immense markthallen (vroegere zeppelin-hallen) en de straatmarkt in de omgeving
+ per trein naar de nabije badplaats Jurmala, een villa-dorp in Jugendstil.
Avond: mogelijkheid om samen te eten en/of een concert te bezoeken.

Donderdag 28 juli
Na het ontbijt vertrekken we uit Riga. De laatste etappe brengt ons weer in Litouwen, waar we een stop maken bij de ‘Heuvel der Kruisen’ (Kryžių kalnas), een katholiek bedevaartsoort, van oorsprong altijd een symbolische plek waar kruisen een stil protest waren tegen de heersende machten.
Aan het eind van de middag komen we aan in de haven van Klaipeda, waarna inscheping volgt van bus en reizigers; verblijf en overnachting in 2-persoonshutten met eigen douche/WC.
Ca. 20 uur: diner in het restaurant aan boord van de veerboot.
22 uur: vertrek veerboot uit Klaipeda richting Kiel.

Vrijdag 29 juli
Ontbijt (inbegrepen) en lunchmogelijkheid in het zelfbedieningsrestaurant aan boord.

Ca. 17.30 uur: aankomst in Kiel. Een korte busrit brengt ons bij het hotel voor een laatste overnachting op deze reis. Aansluitend diner in het restaurant van het hotel (inbegrepen).

Zaterdag 30 juli
Na het ontbijt reizen we richting Nederland.
Onder voorbehoud maken we een langere stop nabij het centrum van Bremen; lunchpauze.
Ca. 15 uur: aankomst bij hotel Van de Valk in Hengelo.
Ca. 16 uur: aankomst bij NS-station te Deventer.
Ca. 17 uur: aankomst bij Arnhem-Centraal en Nijmegen-CS.

Inbegrepen:

  • vervoer per luxe touringcar Nederland-Kiel v.v., en tijdens rondreis zoals aangegeven in het voorlopige programma.
  • veerboot Kiel (D) – Klaipeda (LT) v.v. incl. verblijf in een gedeelde 2-persoons buitenhut met eigen douche en toilet. NB. Er geldt een toeslag bij alleen-gebruik van een hut. Zie OPM. 1. Tijdens elke boottocht is ontbijt en diner inbegrepen.
  • veerboot naar en van Saaremaa (EST)
  • 16 overnachtingen in prima hotels, op basis van verblijf in een gedeelde tweepersoonskamer met douche en toilet. NB Toeslag bij 16x alleen-gebruik van een hotelkamer € 490,–.
  • maaltijden (hotels): 16x ontbijt en 8x diner.
  • entrees tot een bedrag van 50 Euro p.p.
  • deskundige begeleiding tijdens de gehele reis door Frederik Erens
  • algemene begeleiding tijdens de gehele reis door Gerard Kemna.

Niet inbegrepen:

  • eventuele overige kosten van entrees
  • kosten overige maaltijden
  • eventuele kosten openbaar vervoer (ook tijdens de excursies)
  • fooi voor de chauffeur.

Via een voorlopige inschrijving kunt u een optie nemen op deze reis. De Gouden Engel blijft dan zonder kosten en/of reisverplichting plaats(en) voor u vrijhouden. Wanneer de reis volgeboekt dreigt te raken zullen wij tijdig contact met u zoeken en vragen om een nadere beslissing.