286 Lyon [Biënnale Hedendaagse kunst]

kunst- en cultuurreizen

back-button_u

Lyon [Biënnale Hedendaagse Kunst]

De Gouden Engel

VEEL BELANGSTELLING! Het huidige Lyon heeft zich als stad ontwikkeld nadat de Romeinen op deze plek een steunpunt hebben gevestigd. Tijdens een bezoek aan de Biënnale van Hedendaagse Kunst besteden we aandacht aan kunst en moderne architectuur, maar ook aan de rijke historie van de stad. Inhoudelijke begeleiding: Piet de Jonge.

 • Op de plek waar Rhône en Saône samenvloeien hebben de Romeinen Lyon gesticht. Ze noemden de plaats Lugdunum (Stad van de god van het licht).
 • Wij bezoeken Lyon ten tijde van de 16de Biënnale van de Hedendaagse Kunst. De curatoren zijn Sam Bardaouil en Till Fellracth.
 • Ook aandacht voor de historie van de stad, moderne architectuur en de herontwikkeling van de wijk Confluence.
 • Verblijf in een uitstekend hotel in het centrum van de stad.
 • Inhoudelijke begeleiding: Piet de Jonge.
 • Algemene begeleiding: Gerard Kemna

(VOORLOPIG) PROGRAMMA + REISSCHEMA

Maandag 24 oktober
NB. I.t.t. eerdere plannen ontmoeten we elkaar op het station van Brussel-Zuid. Dat betekent dat elke deelnemer zelf een retourticket koopt ‘Eigen treinstation’ – Brussel-Zuid, via bijvoorbeeld www.nsinternational.com of www.omio.nl. S.v.p. een trein kiezen die op 24/10 uiterlijk om 11.30 uur op Brussel-Zuid arriveert, en op 29/10 niet eerder dan 13 uur uit Brussel-Zuid vertrekt. NB. Indien u op 29/10 op Brussel-Zuid nog wilt lunchen dient u een latere tijd te kiezen voor de terugreis naar uw ‘Eigen treinstation’. De reis gaat zeker door. Dus u kunt de trein reeds boeken.

11.30 uur: nadat deelnemers en begeleiding met elkaar kennis hebben gemaakt is er mogelijkheid op Brussel-Zuid te lunchen.
Ca. 12.30 uur: incheck voor de trein naar Lyon.
13.17 uur: vertrek TGV 9830 richting Marseille.
17 uur: aankomst op station Lyon Part Dieu. Het hotel ligt op geringe loopafstand van het station in het centrum van Lyon (5 overnachtingen).

Avond: diner in het restaurant van het hotel.

Dinsdag 25 oktober
O.l.v. Piet de Jonge en Gerrie Starreveld verkennen we het centrum van Lyon. We beginnen op La Presqu’île, zoals het schiereiland tussen Rhône en Saône heet, en maken een wandeling terug in de tijd, via de Rive Droite van de Saône, naar de restanten uit de Gallo-Romeinse tijd.
Lopend vanaf het centrale Place Bellecour steken we de rivier de Saône over en bereiken le Vieux-Lyon met o.a. Cathédrale St. Jean (12de-15de eeuw), de smalle straatjes en de ’traboules’ (de openbare passages door huizen).
De funicular brengt ons omhoog naar de Basilique Notre-Dame de Fourvière en de Gallo-Romeinse restanten. Het Gallo-Romeins Museum (1976; arch. Zehrfuss) geeft een goede indruk van het leven in het Romeinse Lugdunum.
Lunchpauze in Vieux-Lyon.
Terug op Presqu’île zien we o.a. l’Opéra (1832; Pollet en Chenavari). Een uitbreiding en renovatie van het operagebouw is in 1993 gerealiseerd naar een ontwerp van Jean Nouvel.
Te voet of per metro terug naar het hotel.

Avond: mogelijkheid om samen te eten.

Woensdag 26 oktober

Na het ontbijt verplaatsen we ons per openbaar vervoer naar de wijk Cité Internationale, gelegen tussen Parc de la Tête d’Or en de rivier de Rhône. De wijk is een voormalig beursterrein en door Renzo Piano in zijn geheel ontworpen (2006). Hier bevindt zich ook het MAC (Musée d’Art Contemporain).
We maken een korte wandeling door park en wijk en bezoeken vervolgens o.l.v. Piet de Jonge het MAC (zie ook www.mac-lyon.com), hoofdlocatie van de 16de Biënnale van de Hedendaagse Kunst in Lyon. Zie ook www.labiennaledelyon.com.

Tegen de avond zijn we terug bij het hotel.
Avond: mogelijkheid om samen te eten en/of een concert te bezoeken. Informatie volgt tijdens de reis.

Donderdag 27 oktober
Na het ontbijt zien we hoe het voormalige industrie- en handelsgebied La Confluence is/wordt omgevormd tot een stad van de 21ste eeuw. We maken de tocht per tram of bus en deels te voet. We zien bijzondere ontwerpen van de architecten Christian de Portzamparc, Massimiliano Fuksas, MVRDV, Jean-Michel Wilmotte e.a.
Hoogtepunt is het Musée des Confluences (2014; Coop Himmelb(l)au), gelegen op de uiterste punt van Presqu’île. We brengen een bezoek. Zie ook www.museedesconfluences.fr.

Middag: bezoek aan één of meer neven-locaties van de Biënnale van Lyon. Details over neven-exposities en locaties worden later bekend gemaakt.

Avond: mogelijkheid om samen te eten en/of een concert te bezoeken.

Vrijdag 28 oktober
Ochtend: mogelijkheid om o.l.v. Piet de Jonge één of meer neven-exposities te bezoeken. Informatie volgt later op deze site en via de site van de biënnale.

Middag: naar keuze en in overleg. Mogelijkheid de ‘ideale stad’ naar ontwerp (jaren ’20) van stedenbouwer en architect Tony Garnier (1869-1948) te bezoeken: de wijk États-Unis. Lyon is ook bekend om zijn indrukwekkende muurschilderingen (murs peints). Men ziet ze in de gehele stad, maar vooral in de meer recente wijken, waar de grote vlakken van flatgebouwen een ideaal ‘doek’ blijken te zijn.

Avond: mogelijkheid om samen te eten en/of een concert te bezoeken.

Zaterdag 29 oktober

Na het ontbijt vertrekken we vanaf station Part Dieu weer uit Lyon.
Rond de middag komen we aan op station Brussel-Zuid; overstap en lunchpauze.
We nemen hier afscheid van elkaar.

Deelnemers vertrekken met hun eigen treinticket (zie 24/10 en OPM. 1) op de zelfgekozen tijd terug naar Nederland.

 1. Treinreis / openbaar vervoer Lyon. We maken deze reis per trein. Anders dan eerder was aangekondigd koopt elke deelnemer zelf een retourticket naar Brussel-Zuid via bijvoorbeeld www.nsinternational.com of www.omio.nl. We ontmoeten elkaar dan op station Brussel-Zuid. S.v.p. een trein kiezen die op 24/10 uiterlijk om 11.30 uur op Brussel-Zuid arriveert, en op 29/10 niet eerder dan 13 uur uit Brussel-Zuid vertrekt. De reissom wordt met € 50,- verlaagd en de reis gaat zeker door. Tussen Brussel en Lyon maken we gebruik van de directe TGV-verbinding. De exacte tijden van vertrek en aankomst worden spoedig bekend gemaakt. In Lyon maken we zo nodig en gewenst gebruik van openbaar vervoer.
 2. Hotel: het hotel (4 sterren) ligt op geringe afstand van het hoofdstation van Lyon (Part Dieu), iets buiten het historische centrum van de stad.
 3. Bovenstaand programma is voorlopig / excursies / audiosysteem. Wijzigingen en aanvullingen, ook tijdens de reis, blijven mogelijk. U bent natuurlijk niet verplicht alle excursies mee te maken. Tijdens de rondleidingen maken we gebruik van een audiosysteem van De Gouden Engel.
 4. De 16de Biënnale van de Hedendaagse Kunst van Lyon is de grootste expositie in Frankrijk op het gebied van hedendaagse kunst en heeft zich met voorgaande edities een reputatie tot ver buiten de landsgrenzen verworven. De curatoren zijn Sam Bardaouil en Till Fellrath. Zij zijn o.a. de oprichters van ‘Art Oriented’, een multidisciplinair platform van curatoren, met New York en München als basis. Zij werken reeds langer samen als curator van grote exposities. Details over de biënnale worden begin 2022 bekend gemaakt. Zie ook www.labiennaledelyon.com .
 5. De inhoudelijke begeleiding wordt verzorgd door Piet de Jonge en Gerrie Starreveld. Piet de Jonge studeerde kunstgeschiedenis en filosofie aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Piet de Jonge woont in Rotterdam, werkt als zelfstandig kunsthistoricus en publicist, en is momenteel betrokken bij projecten op het gebied van hedendaagse kunst en moderne architectuur. In het verleden was hij werkzaam bij o.a. Museum Kröller-Müller, Museum Boijmans van Beuningen en het Van Abbemuseum. Piet de Jonge begeleidde voor De Gouden Engel o.a. reizen naar de Biënnale van Venetië, Documenta-Kassel en Skulptur Projekte Münster. Gerrie Starreveld is beeldend kunstenaar en woont momenteel in Zwolle. Zij exposeerde in het verleden in Lyon en begeleidde voor De Gouden Engel o.a. reizen naar de Biënnale van Venetië, Documenta-Kassel en Skulptur Projekte Münster. Zie ook www.gerriestarreveld.nl. Gerard Kemna heeft de algemene leiding op deze reis. Hij zal zorgen dat alle zaken betreffende vervoer, hotel, restaurants, entrees e.d. naar wens geregeld worden.
 6. Aantal deelnemers excursiereis: de reissom is gebaseerd op een minimum van 23 deelnemers. Wanneer er minder dan 23 deelnemers zijn bestaat de mogelijkheid dat een aantal entrees niet inbegrepen zijn en/of dat reissom met (maximaal) € 50,- p.p. verhoogd worden, opdat deze bijzondere reis tóch doorgang kan vinden.
 7. COVID-19 en verder. (zomer 2022:) In Frankrijk gelden strengere corona-regels dan in NL. U dient voldoende gevaccineerd te zijn tegen COVID-19 om aan deze reis te kunnen deelnemen. Wanneer u om medische redenen niet gevaccineerd kunt of mag worden wil ik u vragen contact met ons te zoeken i.v.m. overleg. Wij blijven ons tijdens de reis houden aan de maatregelen die ter plaatse gelden.
 8. Wanneer u alleen reist adviseren wij voorlopig om te kiezen voor een kamer-alleen. Bel 024-3788872 voor eventueel overleg.
 9. Donateurs van Stichting De Gouden Engel (alsook een eventuele medereiziger) ontvangen korting op alle reizen van De Gouden Engel. De donateurskorting op deze reis bedraagt € 20,- p.p.. U bent donateur wanneer u minimaal € 30,- als Donatie-2022 hebt overgemaakt op het bank- of gironummer van Stichting De Gouden Engel.
 10. VOORLOPIGE OPGAVE IS MOGELIJK! Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen dan adviseren wij u een voorlopige opgave. Wij blijven dan kosteloos een plaats voor u vrijhouden tot u van ons een berichtje krijgt, waarna u zo snel mogelijk moet beslissen.

Reisvoorwaarden. Op deze reis zijn de reisvoorwaarden van De Gouden Engel van toepassing. U kunt deze hier lezen of downloaden.

Inbegrepen:

 • treinretour Brussel-Zuid – Lyon
 • 5 hotel-overnachtingen; toeslag bij 5x gebruik kamer-alleen € 240,-
 • 5x ontbijt, 1x diner
 • toeristenbelasting Lyon
 • kunsthistorische + algemene begeleiding tijdens de gehele reis
 • gebruik audio-systeem van De Gouden Engel tijdens de rondleidingen
 • toegang hoofdlocaties Biënnale van Hedendaagse Kunst
 • bijdrage in kosten overige entrees en OV tot maximaal € 30,- p.p.

Niet inbegrepen:

 • ervoer c.q. treinreis vanuit NL naar Brussel-Zuid en terug
 • eventuele overige entrees en bezoekkosten
 • overige maaltijden

Inschrijven

Via dit formulier kunt u zich inschrijven voor deze reis.
Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen,

dan bestaat ook de mogelijkheid van voorlopige opgave.
Wij houden dan kosteloos een plaats voor u vrij.


  inschrijvingvoorlopige opgave

  Reisgegevens

  Frankrijk

  reiscode: 286

  • Stedenreis
  • Themareis
  • Treinreis

  Data: 24 t/m 29 oktober 2022

  Duur: 6 dagen

  reissom: € 1.240,-

  Missing an image

  Please go in shortcode settings and add an image