Lyon [Biënnale Hedendaagse Kunst]

Lyon hedendaagse kunst, De Gouden Engel kunst- en cultuurreizen. Louman & Friso Nijmegen
VEEL BELANGSTELLING! Het huidige Lyon heeft zich als stad ontwikkeld nadat de Romeinen op deze plek een steunpunt hebben gevestigd. Tijdens een bezoek aan de Biënnale van Hedendaagse Kunst besteden we aandacht aan kunst en moderne architectuur, maar ook aan de rijke historie van de stad. Inhoudelijke begeleiding: Piet de Jonge.
 • Op de plek waar Rhône en Saône samenvloeien hebben de Romeinen Lyon gesticht. Ze noemden de plaats Lugdunum (Stad van de god van het licht). 
 • Wij bezoeken Lyon ten tijde van de 16de Biënnale van de Hedendaagse Kunst  met als titel "Manifesto of Fragility" (Manifest van Kwetsbaarheid). De curatoren zijn Sam Bardaouil en Till Fellracth. 
 • Ook aandacht voor de historie van de stad, moderne architectuur en de herontwikkeling van de wijk Confluence. 
 • Verblijf in een uitstekend hotel in het centrum van de stad. 
 • Inhoudelijke begeleiding: Piet de Jonge.
 • Algemene begeleiding: Gerard Kemna

Reisgegevens

Frankrijk
reiscode: 286
• Stedenreis
• Themareis
• Treinreis
data: 24 okt 2022
t/m 29 okt 2022
duur: 6 dagen
reissom: € 1.290,-
inschrijfformulier (pdf)

(VOORLOPIG) PROGRAMMA + REISSCHEMA

Maandag 24 oktober
Ca. 08.30 uur: vertrek per trein IC 9220 van Amsterdam-CS naar Brussel-Zuid.
Opstapmogelijkheden: Schiphol, Rotterdam-CS, Breda, Antwerpen-Centraal.
Ca. 11.30 uur: aankomst op station Brussel-Zuid; overstap en lunchpauze.
Ca. 13 uur: vertrek TGV 9830 richting Marseille.
17 uur: aankomst op station Lyon Part Dieu.
Het hotel ligt op geringe loopafstand van het station in het centrum van Lyon (5 overnachtingen).
Avond: diner in het restaurant van het hotel.

Dinsdag 25 oktober
O.l.v. Piet de Jonge verkennen we het centrum van Lyon. We beginnen op La Presqu'île, zoals het schiereiland tussen Rhône en Saône heet, en maken een wandeling terug in de tijd, via de Rive Droite van de Saône, naar de restanten uit de Gallo-Romeinse tijd. We steken de rivier de Saône over en bereiken le Vieux-Lyon met o.a. Cathédrale St. Jean (12de-15de eeuw), de smalle straatjes en de 'traboules' (de openbare passages door huizen).
De funicular brengt ons omhoog naar de Basilique Notre-Dame de Fourvière en de Gallo-Romeinse restanten. Het Gallo-Romeins Museum (1976; arch. Zehrfuss) geeft een goede indruk van het leven in het Romeinse Lugdunum. Lunchpauze in Vieux-Lyon.

Terug op Presqu'île zien we o.a. l'Opéra (1832; Pollet en Chenavari). Een uitbreiding en renovatie van het operagebouw is in 1993 gerealiseerd naar een ontwerp van Jean Nouvel.
Mogelijkheid om Fondation Bullukian te bezoeken. Het museum is waarschijnlijk ook een nevenlocatie van de Biënnale. Informatie volgt. Zie ook www.bullukian.com

Te voet of per metro terug naar het hotel.

Avond: mogelijkheid om samen te eten.

Woensdag 26 oktober
Na het ontbijt verplaatsen we ons per openbaar vervoer naar de wijk Cité Internationale, gelegen tussen Parc de la Tête d’Or en de rivier de Rhône. De wijk is een voormalig beursterrein en door Renzo Piano in zijn geheel ontworpen (2006). Hier bevindt zich ook het MAC (Musée d’Art Contemporain).
We maken een korte wandeling door park en wijk en bezoeken vervolgens o.l.v. Piet de Jonge het MAC (zie ook www.mac-lyon.com), hoofdlocatie van de 16de Biënnale van de Hedendaagse Kunst in Lyon. Zie ook www.labiennaledelyon.com. Tegen de avond zijn we terug bij het hotel.

Avond: mogelijkheid om samen te eten en/of een concert te bezoeken. Informatie volgt tijdens de reis.

Donderdag 27 oktober
Na het ontbijt zien we hoe het voormalige industrie- en handelsgebied La Confluence is/wordt omgevormd tot een stad van de 21ste eeuw. We maken de tocht per tram of bus en deels te voet. We zien bijzondere ontwerpen van de architecten Christian de Portzamparc, Massimiliano Fuksas, MVRDV, Jean-Michel Wilmotte e.a.
Hoogtepunt is het Musée des Confluences (2014; Coop Himmelb(l)au), gelegen op de uiterste punt van Presqu'île. We brengen een bezoek. Zie ook www.museedesconfluences.fr.

Middag: bezoek aan één of meer neven-locaties van de Biënnale van Lyon. Details over neven-exposities en locaties worden later bekend gemaakt.

Avond: mogelijkheid om samen te eten en/of een concert te bezoeken.

Vrijdag 28 oktober
Ochtend: mogelijkheid om o.l.v. Piet de Jonge één of meer neven-exposities te bezoeken. Informatie volgt later op deze site en via de site van de biënnale. Onder voorbehoud volgt per bus een bezoek aan 'Couvent de La Tourette' in het nabij Eveux. Dit klooster ontworpen door Le Corbusier (1959) staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het klooster zal tijdens de Biënnale waarschijnlijk ook aandacht besteden aan een hedendaags kunstenaar. Informatie volgt.

Middag: naar keuze en in overleg. Mogelijkheid de ‘ideale stad’ naar ontwerp (jaren ’20) van stedenbouwer en architect Tony Garnier (1869-1948) te bezoeken: de wijk États-Unis. Lyon is ook bekend om zijn indrukwekkende muurschilderingen (murs peints). Men ziet ze in de gehele stad, maar vooral in de meer recente wijken, waar de grote vlakken van flatgebouwen een ideaal 'doek' blijken te zijn.

Avond: mogelijkheid om samen te eten en/of een concert te bezoeken.

Zaterdag 29 oktober
Na het ontbijt vertrekken we vanaf station Part Dieu weer uit Lyon.
Rond de middag komen we aan op station Brussel-Zuid; overstap en lunchpauze.
Ca. 12.45: vertrek trein richting Amsterdam.
Aankomst in Breda (ca. 14.30), Rotterdam (ca. 15 uur) en Schiphol (ca. 15.20)
Ca. 15.30 uur aankomst op Amsterdam-CS.

 1. Treinreis / openbaar vervoer Lyon. We maken deze reis per trein (Amsterdam-Lyon). Zowel op de heenreis als op de terugreis wordt er op station Brussel-Zuid overgestapt. Tussen Brussel en Lyon maken we gebruik van de directe TGV-verbinding. De exacte tijden van vertrek en aankomst worden spoedig bekend gemaakt. In Lyon maken we zo nodig en gewenst gebruik van openbaar vervoer. 
 2. Hotel: het hotel (4 sterren) ligt op geringe afstand van het hoofdstation van Lyon (Part Dieu), iets buiten het historische centrum van de stad. 
 3. Bovenstaand programma is voorlopig / excursies / audiosysteem. Wijzigingen en aanvullingen, ook tijdens de reis, blijven mogelijk. U bent natuurlijk niet verplicht alle excursies mee te maken. Tijdens de rondleidingen maken we gebruik van een audiosysteem van De Gouden Engel. 
 4. De 16de Biënnale van de Hedendaagse Kunst van Lyon is de grootste expositie in Frankrijk op het gebied van hedendaagse kunst en heeft zich met voorgaande edities een reputatie tot ver buiten de landsgrenzen verworven. De curatoren zijn Sam Bardaouil en Till Fellrath. Zij zijn o.a. de oprichters van ‘Art Oriented’, een multidisciplinair platform van curatoren, met New York en München als basis. Zij werken reeds langer samen als curator van grote exposities. Details over de biënnale worden begin 2022 bekend gemaakt. Zie ook www.labiennaledelyon.com.
 5. De inhoudelijke begeleiding wordt verzorgd door Piet de Jonge. Hij studeerde kunst-geschiedenis en filosofie aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Piet de Jonge woont in Rotterdam, werkt als zelfstandig kunsthistoricus en publicist, en is momenteel betrokken bij projecten op het gebied van hedendaagse kunst en moderne architectuur. In het verleden was hij werkzaam bij o.a. Museum Kröller-Müller, Museum Boijmans van Beuningen en het Van Abbemuseum. Piet de Jonge begeleidde voor De Gouden Engel o.a. reizen naar de Biënnale van Venetië, Documenta-Kassel en Skulptur Projekte Münster. Gerard Kemna heeft de algemene leiding op deze reis. Hij zal zorgen dat alle zaken betreffende vervoer, hotel, restaurants, concertkaarten e.d. naar wens geregeld worden. 
 6. Aantal deelnemers: de reissom is gebaseerd op een minimum van 23 deelnemers. Wanneer er minder dan 23 deelnemers zijn bestaat de mogelijkheid dat een aantal entrees niet inbegrepen zijn en/of dat reissom met (maximaal) € 80,-- p.p. verhoogd worden, opdat deze bijzondere reis tóch doorgang kan vinden. 
 7. COVID-19 en verder. U kunt alleen deelnemen aan deze reis wanneer u twee weken vóór vertrek voldoende gevaccineerd bent tegen COVID-19. Wanneer u om medische redenen niet gevaccineerd kunt of mag worden wil ik u vragen contact met ons te zoeken i.v.m. overleg. Wij blijven ons tijdens de reis houden aan de maatregelen die ter plaatse gelden. 
 8. Wanneer u alleen reist adviseren wij voorlopig om te kiezen voor een kamer-alleen. Bel 024-3788872 voor eventueel overleg. 
 9. Donateurs van Stichting De Gouden Engel (alsook een eventuele medereiziger) ontvangen korting op alle reizen van De Gouden Engel. De donateurskorting op deze reis bedraagt € 20,-- p.p.. U bent donateur wanneer u minimaal € 30,-- als Donatie-2022 hebt overgemaakt op het bank- of gironummer van Stichting De Gouden Engel. 
 10. VOORLOPIGE OPGAVE IS MOGELIJK! Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen dan adviseren wij u een voorlopige opgave. Wij blijven dan kosteloos een plaats voor u vrijhouden tot u van ons een berichtje krijgt, waarna u zo snel mogelijk moet beslissen.

! Reisvoorwaarden. Op deze reis zijn de reisvoorwaarden van De Gouden Engel van toepassing. U kunt deze hier lezen of downloaden.

Inbegrepen:
 • treinretour Amsterdam-Lyon -
 • 5 hotel-overnachtingen; toeslag bij 5x gebruik kamer-alleen € 240,-- 
 • 5x ontbijt, 1x diner 
 • toeristenbelasting Lyon 
 • kunsthistorische + algemene begeleiding tijdens de gehele reis 
 • gebruik audio-systeem van De Gouden Engel tijdens de rondleidingen 
 • toegang hoofdlocaties Biënnale van Hedendaagse Kunst 
 • bijdrage in kosten overige entrees en OV tot maximaal € 30,- p.p. 
NIet inbegrepen:
 • eventuele overige entrees en bezoekkosten 
 • overige maaltijden

Inschrijven

Via dit formulier kunt u zich inschrijven voor deze reis.
Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen, dan bestaat ook de mogelijkheid van voorlopige opgave.
Wij houden dan kosteloos een plaats voor u vrij.

Vult u hier de reiscode in, deze staat rechts bovenin de pagina, in het blokje Reisgegevens