228 Basel-Sils Maria [In de voetsporen van Nietzsche]

kunst- en cultuurreizen

back-button_u

Basel-Sils Maria [In de voetsporen van Nietzsche]

Gouden Engel

Wij volgen Friedrich Nietzsche. De universiteit van Basel was zijn eerste werkplek. Sils-Maria in Engadin was zijn favoriete verblijfplaats in de zomer. We maken wandelingen in de voetsporen van de filosoof door een prachtig berglandschap. Diverse inleidingen en begeleiding door Nietzsche-specialist en ‘Denker des Vaderlands’ Paul van Tongeren.

 • Themareis “In de voetsporen van Friedrich Nietzsche”
 • Bezoek aan plaatsen waar Friedrich Nietzsche gewoond en gewerkt heeft: Basel, Sils Maria. Ook bezoek aan Luzern (Wagner-villa)
 • Wandelingen door het prachtige Alpenlandschap van het Ober-Engadin, afgewisseld met inleidingen en discussies in de openlucht
 • Verblijf in sfeervolle en gunstig gelegen hotels in Basel en Sils Maria.
 • Thematische begeleiding: Prof. Dr. Paul van Tongeren (filosoof, Nietzsche-specialist, en ‘Denker des Vaderlands’)
 • (VOORLOPIG PROGRAMMA

  Maandag 15 augustus 2022
  10.08 uur: vertrek per trein ICE123 van Amsterdam-CS naar Frankfurt Hbf.
  Opstapmogelijkheden in Utrecht-CS (10.40), Arnhem-Centraal (11.37) of Köln-Messe/Deutz (13.19). Zie ook OPM. 1.
  14.26 uur: aankomst op Frankfurt Hbf (overstap).

  14.50 uur: vertrek trein ICE371 van Frankfurt Hbf richting Interlaken Ost (via Basel).

  Onderweg volgen inleidingen op het programma en het thema door Paul van Tongeren.

  17.47 uur: aankomst in Basel (CH).
  Aansluitend per bus of taxi naar het hotel (2 overnachtingen).

  Avond: diner in het restaurant van het hotel.

  Dinsdag 16 augustus
  Na een inleiding in het hotel door Paul van Tongeren maken we een verkenningstocht langs plaatsen waar Nietzsche gewerkt heeft, o.a. Alte Aula, Altes Pädagogium. We bezoeken de Universiteits-bibliotheek om oude handschriften van Nietzsche te bekijken.

  Rest van de middag naar keuze en in overleg: mogelijkheid voor een bezoek aan het Baseler Münster (grafsteen Erasmus), Kunstmuseum Basel, de wijk St. Alban.

  Avond: mogelijkheid om samen te eten in een restaurant in het centrum van Basel.

  Woensdag 17 augustus
  Vertrek uit Basel. We reizen per trein van Basel naar Chur, hoofdstad van kanton Graubünden.
  We vervolgen de reis per bus, door een prachtig berglandschap.
  Onderweg zal Paul van Tongeren ingaan op het ‘Lenzerheide Fragment’, een tekst waarin Nietzsche de geschiedenis van het Europese nihilisme beschrijft.
  We bezoeken in Lenzerheide hotel Kurhaus en volgen één van de wandelroutes van Friedrich Nietzsche.

  Via de Julier-pas komen we vervolgens rond 18 uur aan bij het hotel in Sils-Maria (4 overnachtingen).
  Aansluitend diner in het restaurant van het hotel.

  Donderdag 18 augustus
  Na het ontbijt volgt Paul van Tongeren met de inleiding: “De betekenis van Sils-Maria voor Friedrich Nietzsche”. Aansluitend maken we een wandeling naar het nabije Chasté, een schiereiland in de Silser See. We lezen teksten van Nietzsche (o.a. ‘Ja und Amen Lied’) en er is mogelijkheid voor discussie.

  Na de lunch maken we een wandeling rond de Silvaplaner See en passeren de zgn. Zarathustra-steen. Nietzsche werd hier overvallen door de gedachte van de eeuwige terugkeer van hetzelfde.

  Avond: diner in het restaurant van het hotel.

  Vrijdag 19 augustus
  Na het ontbijt maken we een wandeling naar Marmoré: een prachtige hooggelegen bergweide. Onderweg zal Paul van Tongeren teksten presenteren ter overweging en ter discussie.

  ’s Middags bezoeken we het Nietzsche-huis, een voormalige houtbewerkerswoning, waar Nietzsche een kamertje huurde wanneer hij in Sils verbleef.

  Avond: na een volgende inleiding door Paul van Tongeren gebruiken we het diner in het restaurant van het hotel.

  Zaterdag 20 augustus
  Dag naar keuze en in overleg. Suggesties:
  + boottocht,
  + wandeling of fietstocht door het Fextal. NB. Waarschijnlijk vindt er op deze dag aan het eind van het Fextal een zgn. ‘Bergwechsel’ van de grote schaapskudde plaats, d.w.z. de schapen worden, na keuring, nogmaals verplaatst naar de andere (westelijke) berghelling.
  + per kabelbaan omhoog naar de Corvatsch (tot 3000 m),
  + bezoek aan Sankt Moritz.

  Avond: diner in het restaurant van het hotel.

  Zondag 21 augustus
  We verlaten Sils-Maria en komen tegen de middag aan in Luzern. We bezoeken Villa Tribschen, de ruime woonplek van Richard en Cosima Wagner. Nietzsche bezocht hen regelmatig.
  Paul van Tongeren zal u nader informeren over ‘Nietzsche en de muziek’ en zijn relatie met Richard Wagner.
  We bezoeken in Luzern eveneens het ‘Leeuwen-monument’, waar Nietzsche Lou Salomé voor de tweede maal ten huwelijk vroeg.

  Tegen de avond komen we aan bij het hotel in het centrum van de Duitse universiteitsstad Freiburg (im Breisgau); 1 overnachting.

  Na het diner in het restaurant van het hotel is er nog tijd voor een wandeling door het centrum van Freiburg.

  Maandag 22 augustus
  Ochtend: mogelijkheid om het historische centrum van Freiburg nader te verkennen. Münsterplatz en het Münster Unserer-Lieben-Frau vormen het hart van de stad. De prachtige kathedraal heeft de heftige oorlogsbombardementen met relatief weinig schade overleefd.

  13 uur: bustransfer van het hotel naar Freiburg Hbf.
  13.56 uur: vertrek trein ICE106 richting Köln Hbf (A. 17.04); overstap.
  17.46 uur: vertrek trein ICE122 richting Amsterdam.
  Om 19.31 uur komen we aan op Arnhem-Centraal, vervolgens Utrecht-CS (20.28 uur).
  20.53 uur: aankomst op Amsterdam-CS

  .

  1. Vervoer: per trein Amsterdam-Basel en Freiburg-Amsterdam. In Zwitserland reizen we per trein van Basel naar Chur en zullen we verder gebruik maken van een ter plaatse gehuurde touringcar.
  2. Programma/wandelingen/goed ter been: bovenstaand programma is voorlopig. Het definitieve programma met hotelinformatie ontvangt u ca. 10 dagen vóór vertrek. Wij maken diverse wandelingen. In het algemeen geldt dat u voor de wandelingen en excursies goed ter been moet zijn. U bent overigens niet verplicht aan deze activiteiten deel te nemen.
  3. Inhoudelijke begeleiding: Paul van Tongeren is emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek. Hij studeerde filosofie en theologie in Utrecht en Leuven, promoveerde in Leuven op een proefschrift over de moraal van Nietzsches moraalkritiek. Hij was t/m 2015 werkzaam als hoogleraar ethiek aan de faculteit der Wijsbegeerte van de Radbouduniversiteit te Nijmegen en buitengewoon hoogleraar ethiek aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU te Leuven. Hij is vooral werkzaam op het gebied van het Nietzsche-onderzoek en op het gebied van de fundamentele wijsgerige ethiek en haar geschiedenis. Paul van Tongeren is momenteel ook ‘Denker des Vaderlands’. Zie ook www.paulvantongeren.nlGerard Kemna heeft de algemene leiding. Hij onderhoudt de contacten met de hotels, reserveert eventuele plaatsen in restaurants en zal zorgen dat de reis logistiek naar wens verloopt.
  4. Excursies / audiosysteem: wij zullen tijdens de excursies meestal gebruik maken van een audiosysteem van De Gouden Engel. Wij hebben goede evaringen met de ‘oortjes’ en oortelefoons, ook bij mensen met een gehoorapparaat.
  5. Minimum aantal deelnemers: 22. Indien dit aantal niet gehaald wordt kan de reissom met maximaal € 90,– p.p. verhoogd worden, opdat deze bijzondere reis tóch doorgang vindt.
  6. COVID-19 en verder. Wij zullen ons bij de uitvoering van de reis minimaal houden aan de veiligheidseisen die op dat moment ter plaatse gelden. Reisdeelname is alleen mogelijk wanneer u op 1 augustus 2022 voldoende gevaccineerd bent tegen Covid-19. Wij blijven de vinger aan de pols houden, en zullen u nader informeren wanneer we de reis niet kunnen uitvoeren zoals aangekondigd. Een voorgaande reis in corona-tijd (zomer 2021) is overigens zonder problemen en met succes uitgevoerd.
  7. Wanneer u alleen reist adviseren wij voorlopig om te kiezen voor een kamer-alleen.
  8. Maaltijden: behalve het dagelijkse ontbijt zijn ook 6 diners inbegrepen in de reissom.
  9. Donateurs van Stichting De Gouden Engel (alsook hun eventuele medereiziger) ontvangen korting van € 20,– p.p. U bent donateur wanneer u minimaal € 30,– als Donatie-2022 overmaakt op het ING-banknummer NL78 INGB 0000 0701 05 van Stichting De Gouden Engel.
  10. Voorlopige opgave is mogelijk! Wanneer u nog niet kunt beslissen adviseren wij een voorlopige opgave (optie). Wij houden dan zonder kosten plaats(en) voor u gereserveerd en u hoeft pas in een later stadium te beslissen of u wél of niet meereist.

  ! Reisvoorwaarden. Op deze reis zijn de reisvoorwaarden van De Gouden Engel van toepassing. U kunt deze hier lezen of downloaden.

  Inbegrepen:

  • alle vervoer Amsterdam – Basel – Sils Maria – Freiburg – Amsterdam zoals vermeld in het voorlopige programma;
  • 7 overnachtingen in prima hotels in Basel, Sils-Maria en Freiburg; verblijf in een 2-persoons-kamer. NB. Toeslag 1-persoons¬kamer: € 290,–
  • maaltijden: 7x ontbijt, 6x diner
  • entrees en bezoekkosten tot een bedrag van maximaal € 60,–
  • thematische en algemene begeleiding gedurende de gehele reis.

  Niet inbegrepen:

  • overige maaltijden
  • eventuele overige toegangskosten
  • fooi voor de buschauffeur(s)

  Inschrijven

  Via dit formulier kunt u zich inschrijven voor deze reis.
  Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen,

  dan bestaat ook de mogelijkheid van voorlopige opgave.
  Wij houden dan kosteloos een plaats voor u vrij.


   inschrijvingvoorlopige opgave

   Reisgegevens

   Zwitserland

   reiscode: 228
   • Stedenreis
   • Themareis
   • Trein- + busreis

   Data: 15 t/m 22 augustus 2022

   Duur: 8 dagen

   reissom: € 1.990,-

   228basel-nietzsche