450 Middelburg-Walcheren [museum- en concertbezoek]

kunst- en cultuurreizen

back-button_u

Middelburg-Walcheren [museum- en concertbezoek]

Gouden engel kunst- en cultuurreizen Middelburg
 • Middelburg, een stad met een rijk verleden. We verkennen het prachtige historische centrum met o.a. het Stadhuis, de Abdij en de Lange Jan, Sint Jorisdoelen, de Kloveniersdoelen en de vele pleinen en hofjes.
 • Bezoek aan het Zeeuws Museum met een tijdelijke expositie van werk van Adriaen van de Venne. De Vleeshal (centrum voor hedendaagse kunst) toont werk van Femke Gerestein.
 • Tijdens een tour over Walcheren bezoeken we Veere, Domburg en Vlissingen.
 • Een concert door Cappella Amsterdam in Middelburg vormt het slot van deze Zeeuwse driedaagse.
 • Begeleiding: plaatselijke gidsen en Gerard Kemna.

(VOORLOPIG) PROGRAMMA + REISSCHEMA

Vrijdag 12 april           

09 uur: vertrek per luxe touringcar vanaf Nijmegen-CS.
Ca. 10.30 uur: opstapmogelijkheid nabij NS-station Breda.

Op weg naar de Zeeuwse eilanden bezoeken we Willemstad (onder voorbehoud; zie OPM. 2). Het dorpje destijds Ruigenhil geheten werd in de 16de eeuw door Willem van Oranje versterkt om weerstand te bieden aan de Spanjaarden. Prins Maurits verleende de plaats in 1585 stadsrechten en noemde het Willemstad. Het voormalige stadhuis, het Mauritshuis, is nu een historisch museum. De belangrijke functie van de stad wordt hier duidelijk in beeld gebracht, evenals de watersnoodramp van 1953 die ook dit gebied ernstig heeft getroffen.

Via de Zeeuwse eilanden, verbonden door o.a. Grevelingendam en Zeelandbrug bereiken we Middelburg. We verblijven 2 nachten in een hotel aan de rand van het centrum.

Aansluitend verkennen we het historische centrum o.l.v. een stadsgids. We zien o.a. het prachtige Stadhuis, de Abdij en de Lange Jan.

Avond: mogelijkheid om samen te eten in een naburig restaurant. 

Zaterdag 13 april

Na het ontbijt maken we een uitgebreide rondrit over Walcheren. Veere is beslist het mooiste havenstadje van Zeeland, rijk geworden als stapelplaats voor Schotse goederen, met name wol voor de Vlaamse lakenindustrie. Tijdens een wandeling zien we o.a. de historische cisterne, het prachtige stadhuis, de kaai met de Campveerse toren en de vele historische huizen.
In Domburg proeven we nog de sfeer van een (vroegere) mondaine badplaats.
We passeren de Westkappelse Zeedijk en zien hoe deze dijk het gelijknamige dorp beschermt. Vlissingen heeft met zijn boulevard een van de mooiste stedelijke zeezichten van Nederland.
Terug in Middelburg bezoeken we aan het eind van de middag in de Vleeshal de solo-expositie ‘Moving Through Thin Places’ van Femke Gerestein. Zij zal onze groep zelf verwelkomen en haar werk introduceren.  Zie ook www.vleeshal.nl .

Avond: mogelijkheid om samen te eten in een restaurant in het centrum.

Zondag 14 april

Ochtend: naar keuze. Mogelijkheid om het Zeeuws Museum te bezoeken; tijdelijke expositie van werken van Adriaen van de Venne (1590-1662). Zie ook: www.zeeuwsmuseum.nl.
15.30 uur (Zeeuwse Concertzaal): In het programma “Aleppo”  brengt het koor Cappella Amsterdam samen met musici uit Aleppo een ode aan hun prachtige stad uit betere tijden. Muzikale leiding: Leonard Evers. Zie ook www.zeeuwseconcertzaal.nl .

Ca. 17.30 uur: vertrek uit Middelburg
Ca. 19 uur: aankomst in Breda; ca. 20.15 uur: aankomst in Nijmegen.

 1. Opstapplaatsen en hotels in Nijmegen en Breda: de bus-opstapplaatsen zijn Nijmegen en Breda. U kunt deze plaatsen gemakkelijk per trein bereiken. Wanneer u geen ochtendmens bent of wanneer u Nijmegen of Breda niet tijdig kunt bereiken adviseren wij de nacht vóór vertrek een kamer te huren in hotel Mercure (telf. 024-3238888; naast het station en ca. 300 m. van de bus-opstap in Nijmegen), Guesthouse Vertoef (300 m. van opstapplaats), hotel Van der Valk in Nijmegen-Lent (vlakbij NS-station Nijmegen-Lent). In Breda is hotel Apollo (nabij station-NS) een prima optie (076-5220200). Mercure-Nijmegen en Apollo-Breda liggen vlakbij het spoor; vraag om een zo rustig mogelijk gelegen kamer.
 2. Minimum aantal deelnemers en vervoersalternatief. De reissom is gebaseerd op een minimum van 22 deelnemers. Indien dit aantal niet gehaald wordt kan de reissom met maximaal € 60,– p.p. verhoogd worden, opdat deze reis tóch doorgang kan vinden. Een andere mogelijkheid is dat wij, wanneer het aantal deelnemers te gering is, de reizigers vragen om per trein naar Middelburg te reizen. Het hotel ligt op ca. 200 m. afstand van het NS-station. Bij dit vervoersalternatief vervalt het bezoek aan Willemstad en zullen wij voor de rondrit over Walcheren op zaterdag 13/4 gebruik maken van een plaatselijke touringcar.
 3. Inhoudelijke begeleiding: een deskundige plaatselijke gids zal de rondleiding in Middelburg verzorgen en ons eveneens begeleiden op de dagexcursie over Walcheren. Gerard Kemna heeft de algemene leiding op deze reis.
 4. Femke Gerestein ontvangt begin 2024 de Vleeshal Kunstprijs, die eens in de 5 jaar wordt uitgereikt. In de Vleeshal (centrum voor hedendaagse kunst) is een solo-expositie van haar werk te zien. Femke Gerestein zal zelf aanwezig zijn om haar werk bij de groep te introduceren. Zij begeleidde in het verleden o.a. reizen voor De Gouden Engel naar de Biënnale van Venetië. Zie ook www.femkegerestein.nl  .
 5. Excursies / goed ter been / audiosysteem: het excursieprogramma is voorlopig. Ca. 8 dagen vóór vertrek ontvangt u nadere informatie en de deelnemerslijst. Tijdens de excursies zullen we regelmatig de bus verlaten en te voet verder gaan. Deelnemers dienen daarom goed ter been te zijn. Wij zullen tijdens de excursies gebruik maken van het audiosysteem van De Gouden Engel. Wij hebben goede ervaringen met de ‘oortjes’ en oortelefoons, ook bij mensen met een gehoorapparaat.
 6. Donateurs van Stichting De Gouden Engel (alsook hun eventuele medereiziger) ontvangen een korting van € 20,– p.p. op deze reis. U bent donateur wanneer u minimaal € 35,- als Donatie-2024 hebt overgemaakt op ING-banknummer NL78 INGB 0000 0701 05 t.n.v. Stichting De Gouden Engel te Nijmegen.
 7. VOORLOPIGE OPGAVE IS MOGELIJK! Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen dan adviseren wij u een voorlopige opgave. Wij blijven dan kosteloos een plaats voor u vrijhouden tot u van ons een verzoek krijgt om te beslissen.

 

Reisvoorwaarden. Op deze reis zijn de reisvoorwaarden van De Gouden Engel van toepassing. U kunt deze hier lezen of downloaden.

Inbegrepen:

 • vervoer Nijmegen/Breda – Middelburg v.v. per luxe touringcar (zie ook OPM. 2),
 • vervoer tijdens Walcheren-tour zoals aangegeven in het programma en OPM. 2,
 • 2 overnachtingen in een prima hotel in het centrum van Middelburg; kamer voor            alleengebruik. NB. Wanneer u een kamer deelt ontvangt u een korting van 50,-.
 • maaltijden: 2x ontbijt
 • eventuele toeristenbelasting
 • bijdrage van maximaal 20 Euro in de kosten van entrees en verdere bezoekkosten
 • fooi voor de chauffeur
 • concert Capella Amsterdam
 • inhoudelijke begeleiding: deskundige plaatselijke gidsen
 • algemene begeleiding: Gerard Kemna.

Niet inbegrepen:

 • (eventuele overige) entrees en bezoekkosten
 • overige maaltijden

 

 

Inschrijven

Via dit formulier kunt u zich inschrijven voor deze reis.
Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen, dan bestaat ook de mogelijkheid van voorlopige opgave.
Wij houden dan kosteloos een plaats voor u vrij.


  inschrijvingvoorlopige opgave

  Reisgegevens

  Nederland

  reiscode: 450

  • Stedenreis
  • Bus

  Data: 12 t/m 14 april 2024

  Duur: 3 dagen

  Reissom:  €  740,– 

   

  263engeland