404 Billerbeck [Naar de bronnen van de Berkel]

kunst- en cultuurreizen

back-button_u

404 Billerbeck [Naar de bronnen van de Berkel]

404-BILLERBECK-05678-v1
 • “Naar de bronnen van de Berkel”. Wandelingen in de omgeving van Billerbeck en Coesfeld, door het stroomgebied van het riviertje De Berkel in het West-Münsterland.
 • Stadswandeling door het centrum van Billerbeck (D), met zijn historische Johanniskirche en imposante Ludgerus-dom.
 • Verblijf in een hotel in het centrum van Billerbeck.
 • Begeleiding: Gerard Kemna en plaatselijke gids.

(VOORLOPIG) PROGRAMMA + REISSCHEMA

Donderdag 29 augustus                

9 uur: vertrek per minibus vanaf Nijmegen-CS.
Ca. 09.30 uur (onder voorbehoud): opstapmogelijkheid bij station Arnhem-Centraal (Sonsbeekzijde).

Ca. 11 uur: we maken een kleine busrit annex eerste wandeling door het heuvellandschap van de Baumberge in het westelijke Münsterland. Het gebied is rijk aan zandsteen dat water doorlaat. Een niet-doorlatende laag zorgt dat het water op een lager niveau aan de oppervlakte komt, zo de  bronnen van de Berkel vormend.

Nadat we onze intrek hebben genomen in het hotel in het centrum van Billerbeck maken we een stadswandeling o.l.v. een plaatselijke gids langs o.a. de Ludgerusbrunnen en bezoeken we de Johanniskirche (13de eeuw). De wandeling eindigt met een kort orgelconcert in de Ludgerus-dom (19de eeuw). Zie voor informatie over Billerbeck ook www.muensterland.com en zoek onder ‘Billerbeck’.

Avond: mogelijkheid om samen te eten in het restaurant van het hotel.

Vrijdag 30 augustus             

Na het ontbijt maken we een wandeling rondom Billerbeck en volgen we de Berkel vanaf de ‘Berkelquelle’. Onderweg passeren c.q. bezoeken we o.a. de Kolvenburg, momenteel in gebruik als museum en theater. Zie ook www.kolvenburg.de.
Lunchpauze in Billerbeck.
Middag: vervolg wandeling. Zo nodig wordt u weer per minibus naar het hotel vervoerd.

Avond: mogelijkheid om samen te eten in een restaurant in het centrum van Billerbeck.

 Zaterdag 31 augustus

Na het ontbijt vertrekken we uit Billerbeck en wandelen we door het stroomgebied van de Berkel richting Coesfeld.
Lunchpauze onderweg.
Hoogwater heeft het centrum van het stadje regelmatig in problemen gebracht. De Berkel baant zich nu via drie stromen een weg door en om het centrum van Coesfeld richting Gescher.
(Via Stadtlohn en Vreden komt het riviertje dan bij het Gelderse Rekken Nederland binnen om uiteindelijk bij Zutphen in de IJssel uit te monden.)

We verkennen het centrum van Coesfeld en sluiten hier onze wandel-driedaagse af.

Ca. 17 uur: aankomst in Arnhem.
Ca. 18 uur: aankomst nabij Nijmegen-CS.

 

 

 1. Vervoer en opstapplaatsen; hotels in Nijmegen: wij maken deze reis met een kleine groep en zullen met 2 minibusjes reizen. Onder voorbehoud worden deelnemers uit Nijmegen en Malden thuis afgehaald. Nijmegen-CS is in ieder geval de opstapplaats, en (onder voorbehoud) kan Arnhem worden toegevoegd. Wanneer u geen ochtendmens bent of wanneer u Nijmegen niet tijdig kunt bereiken adviseren wij de nacht vóór vertrek een kamer te huren in hotel Mercure (telf 024-3238888; naast het station en ca. 300 m. van de bus-opstap in Nijmegen), Guesthouse Vertoef (300 m. van opstapplaats), hotel Van der Valk in Nijmegen-Lent (vlakbij NS-station Nijmegen-Lent).
 2. Hotel / kamer alleen: we verblijven in een goed en rustig gelegen hotel nabij de dom van Billerbeck. Aangezien alleen-reizenden bij De Gouden Engel meestal in de meerderheid zijn is een kamer voor alleengebruik inbegrepen in de reissom. Een kamer delen blijft natuurlijk ook mogelijk. In dat geval is er voor beide reizigers een korting van 50 Euro op de reissom.
 3. Programma / wandelingen / goed ter been: het programma is voorlopig. Ca. 8 dagen vóór vertrek ontvangt u nadere informatie en de deelnemerslijst. Het zal duidelijk zijn dat u voor deze wandelreis goed ter been moet zijn. Mocht de afstand (max. 15 km per dag) voor sommige deelnemers een probleem zijn dan is de minibus voor vervoer beschikbaar.
 4. Bronnen en Brunnen: in woord lijken deze twee op elkaar, echter, hoewel tot de waterfamilie behorend, is er in betekenis wel een klein verschil. In onze algemene folder hebben wij gesproken van ‘Berkelbrunnen’, beter is in dit verband ‘Berkelquelle’. Over ‘Brunnen’ gesproken, niet ver van de Ludgerusdom in Billerbeck bevindt zich de ‘Ludgerusbrunnen’. Het verhaal van deze fontein gaat terug op een historische sage over de heilige Ludgerus. Kardinaal Clemens von Galen (1878-1946) heeft hier op 15 april 1934 een felle preek gehouden tegen de ideologie van het NS-regime.
 5. Begeleiding: de stadswandeling in Billerbeck wordt verzorgd door een plaatselijke gids. Gerard Kemna heeft de algemene leiding op deze reis.
 6. Aantal deelnemers. De reissom is gebaseerd op een minimum van 13 deelnemers. Indien dit aantal niet gehaald wordt kan de reissom met maximaal € 30,– p.p. verhoogd worden, opdat deze reis tóch doorgang kan vinden. Indien er slechts 6 of 7 deelnemers zijn wordt er met één busje gereisd en blijft de reissom onveranderd.
 7. Donateurs van Stichting De Gouden Engel (alsook hun eventuele medereiziger) ontvangen een korting van € 20,– p.p. op deze reis. U bent donateur wanneer u minimaal € 35,- als Donatie-2024 hebt overgemaakt op ING-banknummer NL78 INGB 0000 0701 05 t.n.v. Stichting De Gouden Engel te Nijmegen.
 8. VOORLOPIGE OPGAVE IS MOGELIJK! Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen dan adviseren wij u een voorlopige opgave. Wij blijven dan kosteloos een plaats voor u vrijhouden tot u van ons een berichtje krijgt, waarna u zo snel mogelijk moet beslissen.

 

Reisvoorwaarden. Op deze reis zijn de reisvoorwaarden van De Gouden Engel van toepassing. U kunt deze hier lezen of downloaden.

Inbegrepen:

 •  alle vervoer vanaf Nijmegen/Arnhem per minibus zoals vermeld in het voorlopige programma (zie ook OPM. 1 en 6);
 • 2 overnachtingen in een hotel in het centrum van Billerbeck; kamer voor alleengebruik.  NB. Wanneer u een kamer deelt ontvangt u een korting van 50,-.
 • maaltijden: 2x ontbijt;
 • bijdrage van maximaal € 30,- in de kosten van entrees en maaltijden;
 • stadswandeling Billerbeck o.l.v. deskundige gids
 • algemene begeleiding door Gerard Kemna.

Niet inbegrepen:

 • eventuele overige entrees en bezoekkosten
 • overige maaltijden

Inschrijven

Via dit formulier kunt u zich inschrijven voor deze reis.
Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen, dan bestaat ook de mogelijkheid van voorlopige opgave.
Wij houden dan kosteloos een plaats voor u vrij.


  inschrijvingvoorlopige opgave

  Reisgegevens

  Nederland

  reiscode: 404

  • Busreis

  Data: 29  t/m 31 augustus 2024

  Duur: 3 dagen

  Reissom: €  590,–

   

  263engeland