Themareizen

Plannen en Vooruitblik

 • deGouden Engel, kunst-en cultuurreizen Enschede. Louman & Friso ontwerpbureau 
  237
  Enschede [Joods en Jiddisch]
  Busreis, 
  31 mrt 2022
  , 1 dag, 
  € 190,-
  Themadag "Joods erfgoed in Twente". Salomonson, Spanjaard, Menko e.a. zorgden voor werkgelegenheid in Twente. De textielfabrieken zijn verdwenen, gebleven zijn o.a. bijzondere villa’s en een prachtige synagoge. Slotconcert met Jiddische liederen door Shura Lipovsky (zang) en Paul Prenen (piano). Inhoudelijke begeleiding: Frederik Erens (historicus).
 • De Gouden Engel, Kunst- en Cultuurreizen. Venetië. Louman & Friso 
  292
  Venetië [Biennale Arte 2022]
  Treinreis, 
  2 mei 2022
   t/m 10 mei 2022
  , 9 dagen, 
  Presentatie van moderne kunst in de landen-paviljoens van Giardini, in het Arsenale-complex en in historische palazzi. Diverse interessante nevenexposities. Curator is Cecilia Alemani. Nederland wordt vertegenwoordigd door beeldend kunstenaar Melanie Benajo. Inhoudelijke begeleiding: Fien Diepstraten en Femke Gerestein.
 • De Gouden Engel Kunst-en Cultuurreizen, Zuid-Engeland. Louman & Friso 
  263
  Zuid-Engeland [Arts and Crafts]
  Busreis, 
  23 jun 2022
   t/m 1 jul 2022
  , 9 dagen, 
  De beweging van de ‘Arts and Crafts’ (tweede helft 19de eeuw) was in feite een sociale hervormingsbeweging, een reactie op sociale wantoestanden en artistieke smakeloosheid van de industriële revolutie. In architectuur, toegepaste kunst en tuinontwerp werd handwerk van de Middeleeuwen het romantische voorbeeld. Thematische begeleiding: Hans Magdelijns.
 • De Gouden Engel Kunst- en Cultuurreizen. Kassel, Documenta2019, Louman & Friso Nijmegen 
  250
  Kassel [Documenta] juli
  Busreis, 
  3 jul 2022
   t/m 6 jul 2022
  , 4 dagen, 
  Documenta is een omvangrijke expositie op diverse locaties in Kassel (D), bedoeld om een beeld te geven van de heersende stromingen in de internationale wereld van de beeldende kunst. De 15de editie (18 juni – 25 september 2022) wordt voor het eerst niet door één persoon geleid maar door een groep: Ruangrupa (“Ruimte voor de kunst”) uit Indonesië. Inhoudelijke begeleiding: Femke Gerestein en Piet de Jonge.
 • De Gouden Engel kunst- en cultuurreizen Nietzsche-reis 
  228
  Basel-Sils Maria [In de voetsporen van Nietzsche]
  Trein- + Busreis, 
  15 aug 2022
   t/m 22 aug 2022
  , 8 dagen, 
  € 1.990,-
  Wij volgen Friedrich Nietzsche. De universiteit van Basel was zijn eerste werkplek. Sils-Maria in Engadin was zijn favoriete verblijfplaats in de zomer. We maken wandelingen in de voetsporen van de filosoof door een prachtig berglandschap. Diverse inleidingen en begeleiding door Nietzsche-specialist en 'Denker des Vaderlands' Paul van Tongeren.
 • De Gouden Engel Kunst- en Cultuurreizen. Kassel, Documenta2019, Louman & Friso Nijmegen 
  251
  Kassel [Documenta] augustus
  Busreis, 
  23 aug 2022
   t/m 26 aug 2022
  , 4 dagen, 
  Documenta is een omvangrijke expositie op diverse locaties in Kassel (D), bedoeld om een beeld te geven van de heersende stromingen in de internationale wereld van de beeldende kunst. De 15de editie (18 juni – 25 september 2022) wordt voor het eerst niet door één persoon geleid maar door een groep: Ruangrupa (“Ruimte voor de kunst”) uit Indonesië. Inhoudelijke begeleiding: Femke Gerestein, Piet de Jonge
 • De Gouden Engel Kunst- en Cultuurreizen. Venetië. Louman & Friso Nijmegen 
  289
  Venetië [Biennale Arte 2022]
  Treinreis, 
  29 aug 2022
   t/m 6 sep 2022
  , 9 dagen, 
  Moderne kunst in een historische stad zorgt altijd voor een prettige spanning. Landen presenteren zich in de paviljoens van stadspark Giardini, in het Arsenale-complex en in historische palazzi. Curator van de 59ste Biënnale van Venetië is Cecilia Alemani. Nederland wordt vertegenwoor-digd door Melanie Benajo. Inhoudelijke begeleiding: Femke Gerestein en Piet de Jonge.
 • Lyon hedendaagse kunst, De Gouden Engel kunst- en cultuurreizen. Louman & Friso Nijmegen 
  286
  Lyon [Biënnale Hedendaagse Kunst]
  Treinreis, 
  24 okt 2022
   t/m 29 okt 2022
  , 6 dagen, 
  Het huidige Lyon heeft zich als stad ontwikkeld nadat de Romeinen op deze plek een steunpunt hebben gevestigd. Tijdens een bezoek aan de Biënnale van Hedendaagse Kunst besteden we aandacht aan kunst en moderne architectuur, maar ook aan de rijke historie van de stad. Inhoudelijke begeleiding: Piet de Jonge.
 • Gouden Engel kunst- en cultuurreizen, Parijs, Louman & Friso 
  335
  Parijs
  Treinreis, 
  13 apr 2023
   t/m 18 apr 2023
  , 6 dagen, 
  Moderne architectuur is het hoofdthema van deze reis. We bezoeken niet alleen projecten gerealiseerd in de laatste decennia maar ook bijzondere en invloedrijke ontwerpen uit de jaren-20 en -30. Museumbezoek, concertbezoek. Inhoudelijke begeleiding: Hans Magdelijns.
 • De Gouden Engel kunst- en cultuurreizen Nietzsche-reis 
  348
  Leipzig - Weimar [ In de voetsporen van Nietzsche]
  Busreis, 
  31 mei 2023
   t/m 5 jun 2023
  , 6 dagen, 
  Tijdens deze themareis besteden wij zowel aandacht aan de jonge jaren van Friedrich Nietzsche (Naumburg, Leipzig) als aan zijn droevige levenseinde (Weimar). Diverse inleidingen en wandelingen in het spoor van de jonge Nietzsche. Inhoudelijke begeleiding door Nietzsche-specialist en 'Denker des Vaderlands' Paul van Tongeren.
 • De Gouden Engel Kunst- en Cultuurreizen. Noord-Italië Monteverdi. Louman & Friso Nijmegen 
  381
  Noord-Italië [Monteverdi-reis]
  Busreis, 
  24 jun 2023
  , 13 dagen, 
  REIS IN 2023! Themareis Claudio Monteverdi (1567-1643). We volgen het levenspad van de componist, via Cremona en Mantua naar Venetië. Diverse inleidingen en tal van concerten (o.a. Monteverdi-Festival in Cremona). Inhoudelijke begeleiding: Harry-Imre Dijkstra.
 • De Gouden Engel kunst- en cultuurreizen 
  363
  Engeland - Schotland [Arts and Crafts]
  Bus- + Bootreis, 
  28 aug 2023
   t/m 6 sep 2023
  , 10 dagen, 
  De beweging van de Arts & Crafts was een sociale hervormingsbeweging, als reactie op de sociale wantoestanden en smakeloosheid van de industriële revolutie. Het handwerk van de Middeleeuwen werd het romantische voorbeeld. Dat juist de arbeidersklasse meestal niet kon profiteren van hun ideeën blijkt uit de ontwerpen voor tuinen en villa's in o.a. het Lake-District. Thematische begeleiding: Hans Magdelijns
 • De Gouden Engel kunst- en cultuurreizen 
  313
  Olomouc - Brno - Praag [Tsjechische componisten]
  Busreis, 
  1 sep 2023
  , 11 dagen, 
  Uitgebreide reis langs de plaatsen waar een schare van belangrijke componisten gewoond en gewerkt hebben. Diverse concerten en inleidingen. Inhoudelijke begeleiding: Harry-Imre Dijkstra.
 • De Gouden Engel kunst- en cultuurreizen 
  304
  35 jaar De Gouden Engel [muziek-weekend]
  18 nov 2023
   t/m 19 nov 2023
  , 2 dagen, 
  Jubileumfeest 35 jaar De Gouden Engel in en om Nijmegen. Excursies en tal van concerten.