Groningen [stad en ommeland]

Gouden engel kunst- en cultuurreizen Groningen
DEZE REIS STOND AANVANKELIJK VOOR APRIL resp. JUNI OP HET PROGRAMMA. Uitgebreide kennismaking met stad en provincie: oude en nieuwe architectuur (Forum, Amsterdamse School), prachtige historische kerken (+ concert); bezoek aan museum Henk Helmantel. Inhoudelijke begeleiding: Hans Magdelijns (kunst- en architectuurhistoricus).
 • "Er gaat niets boven ....". Inderdaad, stad en ommeland hebben veel te bieden, en het is er prettig vertoeven.
 • Aandacht voor historie, moderne architectuur, beeldende kunst, natuur en landschap.
 • Wij doorkruisen het Groninger land met bezoek aan bijzondere wierden-dorpen, borgen en historische kerken. Onder voorbehoud zal Joost Langeveld in enkele kerken een kort orgelconcert verzorgen.
 • Ook bezoek aan Appingedam (o.a. 'hangende keukens', historisch raadhuis).
 • In Westeremden bezoeken we het Henk Helmantel-museum "De Weem".
 • Slotconcert in één van de historische kerken door Kristina Vårlid (gitaar).
 • Inhoudelijke begeleiding: Hans Magdelijns, kunst- en architectuurhistoricus.

Reisgegevens

Nederland
reiscode: 141
• Korte reis
• Stedenreis
• Themareis
• Busreis
data: 14 okt 2021
t/m 16 okt 2021
duur: 3 dagen
reissom: € 560,-
inschrijfformulier (pdf)

Donderdag 14 oktober
10.45-11 uur: we ontmoeten elkaar op het NS-station van Groningen. Het historische station (1896; Gosschalk) en nabije omgeving ondergaan momenteel een grote verbouwing (Koen van Velsen Architecten, Tak Restauratie-architecten e.a.).
Hans Magdelijns zal u nader informeren over het historische deel en de verbouwing. Zie OPM. 1 indien u per auto reist.
NB. Uw bagage wordt reeds naar het hotel vervoerd.

Aansluitend bekijken wij het Groninger Museum (1989; Alessandro Mendini, Coop Himmelb(l)au, Philippe Starck e.a.). Bezoek onder voorbehoud. Zie ook www.groningermuseum.nl.
O.l.v. Hans Magdelijns maken we een wandeling door het historische centrum van de stad. We zien / bezoeken o.a. Synagoge (1906), Der Aa-kerk (18de eeuw), Vismarkt, Korenbeurs (1865), Prinsenhof, Grote Markt, Martinikerk (15de eeuw) en het nieuwe cultuur-centrum Forum (2019; NL-Architects e.a.). Tijdelijke expositie in Forum: "The Art of Aardman".

Ca. 17.30 uur: aankomst bij het hotel.
Avond: diner in het restaurant van het hotel of in een naburig restaurant (inbegrepen).

Vrijdag 15 oktober
Na het ontbijt volgt een korte wandeling langs het Schuitendiep, het gedempte Damsterdiep, en het Hoendiep. We zien onderweg o.a. bijzondere architectuur:
+ voormalig graanpakhuis (1878 - 1981) verbouwd tot appartementen;
+ appartementen-complex Damsterdock en Cedarhouse (2007, 19 Het Atelier);
+ Co-housing Oosterkade (2016, KAW-architecten);
+ havenkantoor Oosterkade (1989; Gunnar Daan).

Na de koffie-pauze vervolgen we onze excursie-dag per bus.
Onderweg zien we o.a.
+ gebouw DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs); 2011, UNStudio / Ben van Berkel;
+ hoofdkantoor van de Gasunie (1992; Alberts en Van Huut).

In Midwolde (ten westen van de stad Groningen) bezoeken we de romaanse kerk (12-13de eeuw). De Groninger adel krijgt met een grafmomument alle aandacht in deze kerk.

's Middags bezoeken we
+ in Middelstum de gotische Hippolytus-kerk, eveneens een adelskerk (15de eeuw);
+ in Westeremden Museum Henk Helmantel en de naastgelegen middeleeuwse kerk;
+ huis en tuinen van Menkemaborg in Uithuizen;
+ het voormalige gemeentehuis van Usquert (1930; Berlage).

Ca. 18 uur zijn we terug bij het hotel in Groningen.
Avond: mogelijkheid om samen te eten in een restaurant in de buurt van het hotel.

Zaterdag 16 oktober
Tijdens onze laatste excursiedag bewegen wij ons opnieuw door het ommeland, nu ten oosten van de stad. Een schat aan historische kerken ligt op onze route. De kerken zijn alle gebouwd met rode baksteen, maar verschillen verder in grootte en inrichting, sommige met zeer bijzondere schilderingen. We bezoeken (maken evt. een keuze uit):
+ de Petrus en Paulus-kerk (13-16de eeuw) in Loppersum;
+ de Jacobuskerk (14de eeuw) in Zeerijp;
+ de St. Pancratiuskerk (12de eeuw) in Godlinze;
+ de Sebastiaankerk (13-14de eeuw) in Bierum;
+ de Mariakerk (13de eeuw) in Krewerd.

Na de middag bezoeken we het centrum van Appingedam. Tijdens een korte wandeling zien we o.a. de Nicolaikerk (13de eeuw), het raadhuis (17de eeuw), de huizen met (boven het Damsterdiep) 'hangende keukens', de voormalige Gereformeerde kerk in de stijl van de Amsterdamse School (1928; Egbert Reitsma).

De kerk van Garmerwolde (13de eeuw) is de laatste middeleeuwse kerk die wij bezoeken. In deze kerk zullen we de driedaagse kennismaking met Groningen, stad en land, afsluiten met een kort gitaar-concert door Kristina Vårlid. Zie ook www.kristinavarlid.com.

Ca. 18 uur zijn we terug bij het NS-station van Groningen.

 1. Vervoer / OV / eigen auto: deelnemers reizen zelfstandig naar Groningen, waar we elkaar op of nabij het NS-station ontmoeten. Bagagevervoer naar het hotel wordt geregeld. Op de tweede en derde excursiedag maken we gebruik van een luxe touringcar. NB. Wanneer u van plan bent per auto naar Groningen te reizen is het verstandig rechtstreeks naar het hotel te reizen en daar te parkeren (Best Western Hotel Groningen Centre, Radesingel 50, 9711EK  GRONINGEN).  Onder voorbehoud regelen wij dan vervoer naar Groningen-NS.
 2. De reissom is hoger dan u waarschijnlijk van ons gewend bent. Covid-19 dwingt ons namelijk om met kleinere groepen te reizen dan voorheen. In deze onzekere situatie moeten we hier in onze reiscalculatie rekening mee houden.
 3. Het minimum aantal deelnemers is 20. Indien dit aantal niet gehaald wordt is het mogelijk dat als 'inbegrepen' genoemd diner en/of (een deel van de) entrees voor eigen rekening komen.
 4. Excursies / goed ter been / audiosysteem: het excursieprogramma is voorlopig. Ca. 8 dagen vóór vertrek ontvangt u nadere informatie en de deelnemerslijst. Tijdens de excursies zullen we regelmatig de bus verlaten en te voet verder gaan. Deelnemers dienen daarom goed ter been te zijn. Overigens zal er alleen op de eerste dag een langere wandeling plaats vinden (stadswandeling centrum Groningen, ca. 4 km). Op de overige dagen kan de bus steeds stoppen bij of op korte afstand van de te bezoeken locaties. Wij zullen tijdens de excursies gebruik maken van het audiosysteem van De Gouden Engel (DGE). Wij hebben goede evaringen met de 'oortjes' en oortelefoons, ook bij mensen met een gehoorapparaat.
 5. Inhoudelijke begeleiding: Hans Magdelijns is architectuur- en kunsthistoricus. Hij heeft vele jaren gewerkt bij de gemeente Deventer en was daar behalve voor monumentenzorg ook medeverantwoordelijk voor diverse nieuwbouwprojecten in het historische stadscentrum. Momenteel was tot voor kort werkzaam als senior adviseur monumentenzorg bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed te Amersfoort. Hans Magdelijns begeleidde reeds tal van reizen voor De Gouden Engel. Gerard Kemna heeft de algemene leiding en zal zorgen dat de reis logistiek naar wens verloopt.
 6. COVID-19 en verder. Opgave? Annulering? Deelnemers aan deze reis dienen op 1 oktober 2021 minimaal 2x gevaccineerd te zijn tege COVID-19 (Janssen-vaccin 1x). Wanneer u om medische redenen niet gevaccineerd mag of kunt worden wil ik u vragen contact met ons te zoeken i.v.m. overleg. Wij zullen ons bij de uitvoering van de reis minimaal houden aan de veiligheidseisen die op dat moment ter plaatse gelden. Om u te helpen bij de beslissing van reisopgave en/of reisannulering hanteren wij voorlopig de volgende aanvulling op onze annuleringsregeling: een reisopgave voor deze reis kan t/m 11 augustus 2021 kosteloos geannuleerd worden.
 7. Wanneer u alleen reist adviseren wij voorlopig om te kiezen voor een kamer-alleen.
 8. Donateurs van Stichting De Gouden Engel (alsook hun eventuele medereiziger) ontvangen een korting van € 10,-- p.p. op alle korte reizen en dagactiviteiten. U bent donateur wanneer u minimaal € 30,- als Donatie-2021 hebt overgemaakt op ING-banknummer NL78 INGB 0000 0701 05 t.n.v. Stichting De Gouden Engel te Nijmegen. (NB. Het rekeningnummer van de stichting bij ABN-AMRO zal binnenkort komen te vervallen!)
 9. VOORLOPIGE OPGAVE IS MOGELIJK! Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen dan adviseren wij u een voorlopige opgave. Wij blijven dan kosteloos een plaats voor u vrijhouden tot u van ons een berichtje krijgt, waarna u zo snel mogelijk moet beslissen.
 10. Onder de noemer 'Klein Geluk Groot Genot' zullen wij extra 1-, 2- en 3-daagse reizen toevoegen voor kleine groepen (5-10 personen). Het gaat hier om bestemmingen in Nederland en nabije regio's/steden in België, Luxemburg en Duitsland. Thema's: museumbezoek, concertbezoek, wandelen. Basiskosten: ca. 50 tot 300 Euro. Nadere informatie is te vinden op deze site onder "Overzicht nieuwsbrieven", maar kan ook op verzoek worden toegestuurd. NB. Mogelijk zullen wij eind juni als eerste met dit type reizen voor kleine groepen weer van start gaan.

! Reisvoorwaarden. Op deze reis zijn de reisvoorwaarden van De Gouden Engel van toepassing. U kunt deze hier lezen of downloaden.

Inbegrepen:
 • vervoer per luxe touringcar op de tweede en derde excursiedag;
 • bagagevervoer NS-station Groningen - hotel v.v.
 • 2 overnachtingen in een uitstekend hotel, rustig gelegen aan de rand van het historische centrum van de stad; toeslag alleengebruik kamer: € 90,--
 • 2x ontbijt, 1x diner
 • entrees en bezoekkosten tot een bedrag van maximaal € 30,-- p.p.
 • fooi voor de chauffeur
 • slotconcert in één van de Groningse kerken
 • kunsthistorische en algemene begeleiding tijdens gehele reis.
NIet inbegrepen:
 • reis naar en van NS-station Groningen
 • (eventuele) overige maaltijden 
 • eventuele overige kosten van entrees, bezoekkosten.

Inschrijven

Via dit formulier kunt u zich inschrijven voor deze reis.
Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen, dan bestaat ook de mogelijkheid van voorlopige opgave.
Wij houden dan kosteloos een plaats voor u vrij.