Antwerpen - Brussel (Art Nouveau)

De Gouden Engel Kunst- en Cultuurreizen. Brussel. Louman & Friso
Themareis Art Nouveau. We bezoeken huizen in de ‘nieuwe stijl’ in Antwerpen en Brussel. Ook aandacht voor de beeldende kunst in de periode rond 1900. Inhoudelijke begeleiding: Frederik Erens.
 • Themareis 'Art Nouveau'. Belgische ontwerpers liepen voorop toen de golf van de 'nieuwe kunst' Europa rond 1900 overspoelde.
 • In Antwerpen bekijken we de vele stijl-variaties in de wijk Zurenborg. Het Ursulinen-Instituut in Sint-Katelijne-Waver is vooral bekend om zijn prachtige Wintertuin.
 • In Brussel, hoofddoel van deze reis, zullen we diverse panden van binnen bekijken. Een bezoek aan Hôtel Solvay is een belevenis. We maken hier ook een klein uitstapje maken naar de Art Deco.
 • Verblijf in een prima hotel in het centrum van Brussel.
 • Thematische begeleiding: Frederik Erens (historicus en specialist op het gebied van Art Nouveau en Art Deco).

Reisgegevens

België
reiscode: 131
• Korte reis
• Stedenreis
• Themareis
• Busreis
data: 7 okt 2021
t/m 9 okt 2021
duur: 3 dagen
reissom: € 645,-
inschrijfformulier (pdf)

(VOORLOPIG) PROGRAMMA + REISSCHEMA 

Donderdag 7 oktober (zie ook OPM. 1 en 5)
08.30 uur: vertrek per luxe touringcar vanaf Nijmegen-CS.
Ca. 10 uur: opstapmogelijkheid nabij station-NS te Breda.
Onderweg inleiding op het excursieprogramma door Frederik Erens.
Ca. 11.15 uur: aankomst in Antwerpen. Een wandeling door de wijk Zurenborg geeft een goed beeld van de verschillende variaties binnen de Art Nouveau.
Ca. 13 uur: aankomst in Sint-Katelijne-Waver. In het voormalige pensionaatsgebouw van de Ursulinen bevinden zich tal van ruimtes in diverse (neo-)stijlen. Hoogtepunt is ongetwijfeld de Wintertuin (Art Nouveau). Zie ook www.visitwintertuin.be.
Ca. 15 uur: aankomst in Brussel. Bezoek aan de Van Eetvelde-woning (1897, Victor Horta). Vlakbij kunnen we een blik werpen op de de kleine maar bijzondere gevel van Maison de St. Cyr (1903, Gustave Strauven).

Ca. 18 uur: aankomst bij het hotel in het centrum van Brussel (2 overnachtingen).
Avond: diner in het restaurant van het hotel (inbegrepen).
Na het diner is er nog tijd voor een wandeling naar de Grote Markt en omgeving.

Vrijdag 8 oktober
Na het ontbijt begeven wij ons richting Louizalaan. In deze franstalige buurt bevinden zich vele huizen in Art Nouveau-stijl. We bezoeken allereerst het Hortamuseum (1898), het woonhuis en atelier van Victor Horta zelf.
Vervolgens maken we een wandeling door de wijk en zien de volgende huizen (alleen van buiten):
+ Hôtel Tassel (1893; Victor Horta);
+ Maison Ciamberlani (1897; Paul Hankar)
+ diverse huizen aan de Louizalaan en straten in de omgeving.

Na de middag bezoeken we Hôtel Solvay (1894; Victor Horta), beslist één van de mooiste ontwerpen van Horta. Tijdens een rondleiding door het huis zien we ook een prachtige schildering van Theo Van Rijsselberghe.
In de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten bekijken we het werk van de symbolistische schilder Ferdinand Khnopff (1858-1921). Symbolisme, als reactie op het realisme en naturalisme, ontstond in Engeland (Pre-Raphaelite Brotherhood) en is te beschouwen als de Art Nouveau - stroming binnen de beeldende kunsten.
Op de terugweg naar het hotel zien we nog:
+ het pand Old England (1899; Paul Saintenoy), momenteel muziekinstrumentenmuseum;
+ het Centraal Station (1912 - 1947; Victor Horta) in de stijl van Art Deco.

Avond: mogelijkheid om samen te eten in een restaurant in het centrum.

Zaterdag 9 oktober
Op deze laatste excursiedag staan nog een aantal interessante gebouwen op het programma.
+ Palais Stoclet (1905; Joseph Hoffmann), in Weense Jugendstil, is alleen van buiten te bezichtigen.
+ Maison Gauchie (1905; Paul Cauchie), zullen we (onder voorbehoud) wél van binnen kunnen bekijken. Zie ook www.cauchie.be.
Tot slot bezoeken we één van de mooiste voorbeelden van Art Deco in Brussel: Villa Empain (1931; Michel Polak). De glas-in-loodramen zijn een ontwerp van de Franse kunstenaar Max Ingrand. Mogelijkheid om in het café van de villa te lunchen. Zie ook: www.villaempain.com.

Ca. 16 uur: vertrek uit Brussel.
Ca. 18 uur: aankomst in Breda.
ca. 19.15 uur: aankomst in Nijmegen.

 1. Opstapplaatsen en hotels in Nijmegen en Breda / Treinreis?: de busopstapplaatsen zijn Nijmegen en Breda. U kunt deze plaatsen makkelijk per trein bereiken. Wanneer u geen ochtendmens bent of wanneer u Nijmegen of Breda niet tijdig kunt bereiken adviseren wij de nacht vóór vertrek een kamer te huren in hotel Mercure (telf 024-3238888; naast het station en ca. 300 m. van de busopstap in Nijmegen) of bij hotel Apollo (Bisschop Hamerstraat 14 / Keizer Karelplein; telf. 024- 3223594, ca. 400 m van busopstapplaats). In Breda is hotel Apollo (nabij station-NS) een prima optie (076-5220200). Vraag bij de hotels zoveel mogelijk om een rustige kamer, dwz. Apollo-Nijmegen aan de achterzijde en Apollo-Breda aan de voorzijde. NB. Er bestaat een kleine kans dat wij, indien de groep erg klein is en/of vanwege COVID-19 maatregelen, per trein reizen (zie ook OPM. 5). In dat geval zullen we Sint-Katelijne-Waver (7 oktober) waarschijnlijk niet bezoeken.
 2. Excursies / goed ter been / audiosysteem: het excursieprogramma is voorlopig. Ca. 8 dagen vóór vertrek ontvangt u nadere informatie en de deelnemerslijst. Tijdens de excursies zullen we regelmatig de bus verlaten en te voet verder gaan. Deelnemers dienen daarom goed ter been te zijn. Wij zullen tijdens de excursies gebruik maken van het audiosysteem van De Gouden Engel. Wij hebben goede evaringen met de 'oortjes' en oortelefoons, ook bij mensen met een gehoorapparaat.
 3. Inhoudelijke begeleiding / kunsthistorische begeleiding: Frederik Erens studeerde politieke en Oost-Europese geschiedenis aan de Universiteit Utrecht met als specialisatie Baltische twintigste-eeuwse geschiedenis. Hij specialiseerde zich ook in de geschiedenis en kenmerken van de art nouveau en art deco tussen 1880 en 1940.
 4. Algemene begeleiding: Gerard Kemna is uw algemene begeleider. Hij zal zorgen dat alle zaken betreffende vervoer, hotel, restaurants e.d. naar wens geregeld worden.
 5. Reissom / Minimum/maximum aantal deelnemers: de reissom is hoger dan in 2019 is aangekondigd. Dit heeft o.a. te maken met hogere hotelkosten. Bovendien dwingen COVID-19-maatregelen ons om voorlopig met niet al te grote groepen te reizen. De reissom is nu gebaseerd op een minimum (en mogelijk ook maximum) van 22 deelnemers. Indien dit aantal niet gehaald wordt kan de reissom met maximaal € 50,-- p.p. verhoogd worden, zodat deze bijzondere reis tóch doorgang kan vinden. Indien per trein: het is ook mogelijk dat wij - in geval van een kleine groep - per trein reizen, en ons in Brussel, behalve te voet, ook per tram of gehuurde bus verplaatsen. De wijk Zurenborg in Antwerpen ligt vlakbij station Antwerpen-Berchem en is makkelijk te voet te bereiken. In geval van een treinreis is het bezoek aan Sint-Katelijne-Waver onder voorbehoud.
 6. COVID-19 en verder. Opgave? Annulering? Wij als reisorganisator en u als reiziger zullen ook in 2021 nog met diverse onzekerheden te maken hebben. Veel is afhankelijk van de beschikbaarheid van een werkzaam vaccin. Wij zullen ons bij de uitvoering van de reis minimaal houden aan de veiligheidseisen die op dat moment ter plaatse gelden. Om u te helpen bij de beslissing van reisopgave en/of reisannulering hanteren wij voorlopig de volgende aanvulling op de annuleringsregeling (a.r.): voor korte reizen (2, 3 of 4 dagen) geldt dat een opgave voor een dergelijke reis tot 63 dagen vóór vertrek kosteloos geannuleerd kan worden. Deze termijn hoeft u niet zelf in de gaten te houden. Ca. 70 dagen vóór vertrek zullen wij contact met u opnemen en u nader informeren c.q. met u overleggen. Afhankelijk van de situatie op dat moment:
  A. kunnen wij besluiten om de termijn van kosteloze annulerering te verlengen;
  B. kunt u besluiten om uw opgave te handhaven
  C. kunt u besluiten om uw opgave te annuleren (u ontvangt dan de aanbetaling retour);
  D. kunt u besluiten om uw opgave om te zetten in een voorlopige opgave (optie). Wij blijven dan tot nader contact plaats(en) voor u vrijhouden, en u kunt op elk moment uw aanbetaling terugvragen.
 7. Wanneer u alleen reist adviseren wij voorlopig om te kiezen voor een kamer-alleen.
 8. Donateurs van Stichting De Gouden Engel (alsook hun eventuele medereiziger) ontvangen korting op alle reizen van De Gouden Engel. U bent donateur wanneer u minimaal € 30,-- als Donatie-2021 overmaakt op een banknummer van Stichting De Gouden Engel. De donateurskorting voor deze reis bedraagt € 10,-- p.p.
 9. Voorlopige opgave is mogelijk! Wanneer u nog niet kunt beslissen adviseren wij een voorlopige opgave. Wij houden dan - zonder kosten - plaats(en) voor u gereserveerd en u hoeft pas in een later stadium te beslissen of u wél of niet meereist.
 10. Onder de noemer 'Klein Geluk Groot Genot' zullen wij extra 1-, 2- en 3-daagse reizen toevoegen voor kleine groepen (5-10 personen). Het gaat hier om bestemmingen in Nederland en nabije regio's/steden in België, Luxemburg en Duitsland. Thema's: museumbezoek, concertbezoek, wandelen. Basiskosten: ca. 50 tot 300 Euro. Nadere informatie is te vinden op deze site onder "Overzicht nieuwsbrieven", maar kan ook op verzoek worden toegestuurd.

! Reisvoorwaarden. Op deze reis zijn de reisvoorwaarden van De Gouden Engel van toepassing. U kunt deze hier lezen of downloaden.

Inbegrepen:
 • vervoer Nijmegen/Breda - Brussel v.v. per luxe touringcar (zie ook OPM. 1),
 • vervoer met eigen bus tijdens excursies zoals aangegeven in het programma
 • 2 overnachtingen in een goed hotel in het centrum van Brussel; verblijf in een 2-persoonskamer met douche en toilet. NB. Toeslag alleen-gebruik kamer: € 95,--.
 • maaltijden: 2x ontbijt en 1x diner
 • toeristenbelasting
 • bijdrage van 100 Euro in de kosten van entrees en verdere bezoekkosten
 • thematische begeleiding door Frederik Erens (historicus)
 • algemene begeleiding door Gerard Kemna.
NIet inbegrepen:
 • (eventuele overige) entrees en bezoekkosten
 • overige maaltijden
 • fooi voor de chauffeur

Inschrijven

Via dit formulier kunt u zich inschrijven voor deze reis.
Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen, dan bestaat ook de mogelijkheid van voorlopige opgave.
Wij houden dan kosteloos een plaats voor u vrij.